Skip to main content
Studeren in het buitenland

Wil jij studeren in het buitenland? Dan zijn er heel veel mogelijkheden! Ga bijvoorbeeld op uitwisseling naar het buitenland, ga een semester studeren in een ander land of ga stage lopen in het buitenland. Natuurlijk kun je ook een volledige bachelor of master volgen in het buitenland. En heb je al eens gedacht aan onderzoek doen voor een buitenlandse kennisinstelling of een taalcursus in het buitenland?

Veel studenten ervaren studeren in het buitenland als erg leerzaam en het is een verrijking van je studententijd. Je leert namelijk niet alleen iets in de theorie, maar komt ook in aanraking met verschillende culturen. Het is dus een fantastisch avontuur waar je onvergetelijke herinneringen maakt. Daarnaast is het goed voor je persoonlijke ontwikkeling én staat het goed op je cv. Maar hoe gaat het nou precies in zijn werk als je in het buitenland wilt studeren? Wij hebben alles voor je uitgezocht op het gebied van studeren in het buitenland!

Deel van je studie in het buitenland volgen

Veel studenten kiezen ervoor om een deel van hun studie in het buitenland te volgen. Bij veel opleidingen is het mogelijk om voor een periode naar het buitenland te gaan. Bijvoorbeeld als je een aantal vakken wil volgen aan een buitenlandse onderwijsinstelling, wil meedoen aan een uitwisselingsproject of stage wil lopen in het buitenland. De mogelijkheden voor een studie- of stageperiode in het buitenland verschillen per opleiding. Het is daarom belangrijk om hier op tijd informatie over op te zoeken. Vaak helpt de onderwijsinstelling je ook bij het aanvragen van een beurs en krijg je advies over het visum, verzekeringen en vaccinaties.

Studie in het buitenland volgen

Wil jij je gehele studie in het buitenland volgen? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Ten eerste is het belangrijk om informatie op te zoeken over het onderwijssysteem van het betreffende land. Zo kan de waardering van diploma’s verschillen met de waardering van diploma’s in Nederland. In Nederland werken we met de bachelor-masterstructuur die in het grootste deel van Europa geldt. Als het land waar jij wil studeren een andere onderwijsstructuur heeft, is het verstandig om te kijken of dit geen problemen geeft voor de waardering van jouw diploma in Nederland. Daarnaast is het belangrijk om uit te zoeken of je recht hebt op studiefinanciering in het buitenland. Dit is afhankelijk van het land waar je wil studeren en welke opleiding je gaat doen. Soms kun je een beurs krijgen om de kosten voor een studie in het buitenland te dekken.

Checklist Studeren in het buitenland

Ben jij van plan om in het buitenland te studeren? Dan is het een belangrijk om op tijd aan je voorbereiding te beginnen! Begin ongeveer een jaar voor vertrek, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Een goed begin is immers het halve werk! Vaak kun je jouw studiefinanciering door laten lopen als je tijdelijk gaat studeren in het buitenland. Omdat je in het buitenland geen gebruik kunt maken van het studentenreisproduct, kun je vaak ook een ov-vergoeding krijgen. Zoek dit dus even goed uit! In de checklist hieronder zie je wat je verder allemaal moet regelen om te studeren in het buitenland.

  1. Bepaal de studieperiode die je in het buitenland wilt doorbrengen
  2. Stem je keuze af met je opleiding
  3. Zoek naar een opleiding, project of stageplek in het buitenland
  4. Verzamel informatie over de studiepunten of diploma-erkenning
  5. Vraag een beurs aan en regel je studiefinanciering
  6. Vraag een visum en vergunningen aan
  7. Regel een verblijfplaats/huisvesting
  8. Sluit de juiste (reis)verzekeringen af
  9. Boek je reis
  10. Geniet!

Taalreis naar het buitenland

Een taalreis naar het buitenland werkt net even anders dan een (deel van je) studie volgen in het buitenland. Wij vroegen daarom een aan taalreisorganisatie alles wat je moet weten over een taalreis naar het buitenland. Je leest hieronder het interview.

Kan je een taalreis combineren met je studie?

Bij sommige studies is dit mogelijk, maar meestal niet. Vraag het altijd eerst na bij jouw studieadviseur. Als het wel kan, is het mooi meegenomen. Kan het niet, dan zou je wellicht je studie even stop moeten zetten om een taalreis te doen of kijken of er een taalreis is die precies in de zomervakantie valt.

Wat moet je zelf regelen naast de reis

Dit verschilt erg per organisatie waar je de reis boekt. Bij sommige organisaties koop je een all-in-pakket met vlucht, kamer, studie en studiemateriaal. Bij sommige organisaties mag of moet je de reis en het verblijf zelf regelen. Zoek dit dus goed uit van tevoren. Daarnaast is het verstandig om goed te kijken naar het aanvragen van een visum en hoe het zit met je (zorg)verzekeringen in het buitenland.

Hoe lang duurt een taalreis of studeren in het buitenland?

Studeren in het buitenland kan meestal in drie verschillende lengtes: een semester (vijf maanden), een studiejaar (acht maanden) en een verlengd studiejaar (tien maanden). Een korte taalreis kan vaak al vanaf 2 weken. Er is dus voor ieder wat wils en voor elke periode is er een passend programma!

Is er tijdens een taalreis ruimte voor andere activiteiten?

Ja, zeker. Je hebt van maandag tot en met vrijdag gemiddeld 4,5 uur per dag les. Dit betekent dat je genoeg vrije tijd hebt om zelf andere dingen te ondernemen. Daarnaast organiseren de scholen vaak dagelijks een recreatieve activiteit.

Welke vereisten zijn er om mee te mogen op reis?

Meestal moet je minimaal 16 jaar zijn om in het buitenland te studeren of een taalreis te doen, maar dat verschilt per organisatie en land.

Kun je stufi door laten lopen tijdens de reis of is er een mogelijkheid om een beurs/lening aan te vragen?

Het is helaas vaak niet mogelijk om je studiefinanciering door te laten lopen, tenzij de studiereis onderdeel is van jouw vaste programma van jouw opleiding en je vanuit jouw studie in het buitenland gaat studeren.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Studeren in Enschede

Ga jij studeren in Enschede? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past. Enschede heeft diverse hogescholen die verschillende hbo-opleidingen aanbieden. Ook kun je in Enschede makkelijk de overstap van mbo naar hbo maken. En weet je al of je lid wordt van een van de studentenverenigingen in Enschede? Je vindt hier alle informatie die je nodig hebt als je in Enschede gaat studeren!

Wil je tijdens je studietijd niks missen van het studentenleven in Enschede?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Hogescholen Enschede

In Enschede heb je twee hogescholen waar je uit kunt kiezen: Hogeschool Saxion en ArtEZ Hogeschool voor de kunsten Enschede. Met een groot studieaanbod kun je altijd jouw favoriete studie vinden.

Universiteiten Enschede

In Enschede heb je twee universiteiten met een groot aanbod aan opleidingen. Lees hier meer erover!
Wat is het verschil tussen bekostigd en niet-bekostigd onderwijs?

Als je op zoek bent naar een opleiding, dan kom je vaak de termen 'bekostigd' en 'niet-bekostigd (particulier) onderwijs' tegen. Maar wat is het verschil precies? Wij leggen het uit!

Alles over afstuderen

Je studententijd loopt een keer ten einde. Maar voordat het zover is, moet je eerst nog even afstuderen! Hier vind je hoe afstuderen werkt en wat je moet regelen als je bent afgestudeerd. Ook geven we een aantal tips om je voor te bereiden op het afstuderen.

Verschil tussen associate degree, bachelor en master

Als (toekomstige) student krijg je vaak met de termen associate degree, bachelor en master te maken. Wij leggen het verschil aan je uit en vertellen hoe je de graad in je naam uitdrukt als je afgestudeerd bent. 

Wat is een ontgroening?

Heb je besloten dat je lid wilt worden van een studentenvereniging? Dan heeft jouw studentenvereniging misschien ook een ontgroening, ook wel kennismakingstijd (KMT) genoemd. Maar wat is een ontgroening precies? En hoe moet je je voorbereiden op een ontgroening?

Studeren in het buitenland

Tijdens je studententijd kan je een deel van je studie in het buitenland volgen. Denk bijvoorbeeld aan een semester of stage in een ander land. Wij hebben de belangrijkste zaken voor je uitgezocht.

Overstappen van mbo naar hbo
Ga jij van mbo naar hbo? Dan breekt er een spannende periode aan. Wij zochten uit waar je allemaal aan moet denken als je van mbo naar hbo gaat!
DUO

DUO is een dienst van de overheid die onder andere studiefinanciering verstrekt en diploma's registreert. Lees hier wat DUO voor jou als student kan doen!

Waarom lid worden van een studentenvereniging?
Twijfel jij nog om lid te worden bij een studentenvereniging? Wij hebben alle voor- en nadelen van lid worden op een rij gezet!
Toelatingseisen hogeschool en universiteit
Wil je studeren aan een hogeschool of universiteit? Dan gelden speciale toelatingseisen waar elke student aan moet voldoen. We hebben de belangrijkste voorwaarden om te studeren aan het hbo of de universiteit voor je op een rij gezet.
Introductieperiode in Enschede

Duik het studentenleven in met de Kick-in. De introductieperiode in Enschede voor alle aankomende studenten van de Universiteit Twente!

Waarom studeren in Enschede?

Ga je tijdens je studententijd studeren in Enschede? Goede keuze! Deze stad is een echte studentenstad. Enschede heeft van alles in huis om jouw studententijd onvergetelijk te maken!

Enschede Studentenstad

Het studentenleven in Enschede is druk, gezellig en elke dag anders. Enschede Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Enschede!

Studeren in Enschede

Ga jij studeren in Enschede? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past. Enschede heeft diverse hogescholen die verschillende hbo-opleidingen aanbieden.

Studentenverenigingen in Enschede

Enschede is een gezellige studentenstad met goede hogescholen en universiteiten.

Werken in Enschede

Ga je in Enschede studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Enschede en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Enschede

Ga je studeren in Enschede? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Enschede heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Enschede Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.