U bent hier

Gemeente Enschede

Bij de gemeente Enschede kun je alle zaken regelen die te maken hebben met wonen in Enschede. Bij de gemeente Enschede kun je je rijbewijs en paspoort aanvragen, maar je ook inschrijven als bewoner van de stad. We hebben de belangrijkste zaken als je gaat wonen en studeren in Enschede voor je op een rijtje gezet.

Hoe schrijf ik me in bij de gemeente Enschede?

Ga je in Enschede wonen tijdens je studententijd? Dan moet je je adres doorgeven aan de gemeente Enschede doorgeven. Je kunt hiervoor, op afspraak, terecht bij het stadsdeelkantoor van de gemeente Enschede. Je hebt het volgende nodig om je inschrijving compleet te maken:

  • Een geldig identiteitsbewijs. Is je identiteitsbewijs verlopen?
  • Een nieuw identiteitsbewijs of paspoort vraag je ook makkelijk aan via de gemeente.
  • Een ondertekend huurcontract
  • Een getekende verklaring van de hoofd-/verhuurder
  • Bij antikraak: een getekende gebruikersovereenkomst

Belangrijk als je gaat verhuizen binnen of naar de gemeente Enschede

Het is belangrijk dat je je verhuizing op tijd regelt. Ben je te laat met het doorgeven van je verhuizing? Dan heeft dit gevolgen voor het terugbetalen van (huur)toeslagen, parkeervergunning, maar ook voor je studiefinanciering bij DUO. Je moet dan mogelijk een deel van de ontvangen toeslagen terugbetalen. Ga je ergens anders studeren en verhuis je naar een andere gemeente? Dan hoef je alleen je verhuizing door te geven aan je nieuwe gemeente. Je nieuwe gemeente zorgt ervoor dat je uitgeschreven wordt bij je oude woonplaats.
Let op: geef je je verhuizing later dan 5 dagen nadat deze plaatsvond door? Dan verwerkt de gemeente Enschede de datum van ontvangt als verhuisdatum.

Melding maken bij de gemeente

De gemeente Enschede stelt het op prijs als je helpt om de kwaliteit van de gemeente hoog te houden. Heb je een kapotte lantarenpaal, vuil op straat, schuine verkeerspalen of een gat in de weg gezien? Meld dit dan bij de gemeente Enschede via het digitale loket. Je melding wordt dan zo snel mogelijk in behandeling genomen.

De gemeente bezoeken

Het stadskantoor is het centrale punt waar je in Enschede terecht kunt voor alle gemeentezaken. Houd er wel rekening dat het druk kan zijn. Het is het makkelijkste als je van tevoren een afspraak maakt. Je kunt online gemakkelijk een afspraak maken via de website van de gemeente Enschede. Houd je Digi-D bij de hand als je een afspraak wilt maken, deze heb je nodig bij het online loket.

Heb je meer vragen aan de gemeente Enschede? Dan kun je altijd langsgaan of even bellen!

Contactgegevens gemeente Enschede

Het telefoonnummer van de gemeente Enschede is: 14 053. Bel je uit het buitenland? Dan kun je bellen op: +31 53 4818181. De gemeente is bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 08.00 - 17.00 uur.

Tip: je kunt de gemeente Enschede ook met een korte vraag via WhatsApp bereiken. Stel je vraag via 06-12 27 76 17. De WhatsApp dienst van de gemeente Enschede is actief tussen 08.30 uur en 17.00 uur van maandag tot en met vrijdag. Je krijgt binnen op die dagen en tijden zo snel mogelijk antwoord op je vraag.

Lees ook

huisdieren
Abonneren op