← Terug naar overzicht

Dit moet je weten over een coronatest doen!

covid 19 test tube

Wanneer is het nodig om een test te doen? Hoe werkt zo’n test? Doet het pijn? En hoe snel is de uitslag er? Dat waren vragen die ik had voordat ik voor het eerst een coronatest deed. En ik kan me voorstellen dat jij die vragen ook hebt! Daarom deel ik hier mijn ervaring, zodat je weet waar je aan toe bent als jij ook aan de beurt bent! 

Wanneer een coronatest doen?

Ik vond het zelf erg lastig om te bedenken wanneer het tijd is voor een test. Af en toe een loopneus na het fietsen is niet gek, toch? Dan lijkt me een test niet nodig. Maar als je opeens de hele dag een loopneus hebt, dan weer wel. Op een gegeven moment had ik af en toe last met ademhalen en was ik wat vermoeid. Dit leek me toch het moment om een test te doen, zeker met het oog op de feestdagen. Verder adviseren ze een test te doen als je met iemand in contact bent geweest of als je last hebt van de welbekende symptomen: verkoudheidsklachten, hoesten, benauwdheid, koorts of een plotseling verlies van reuk en/of smaak zonder neusverstopping. Als je echt heel erg twijfelt, bel dan je huisarts voor advies. Nog geen huisarts in Enschede? Misschien is Huisartsenpraktijk UT Campus dan iets voor jou. Het is fijn om een huisarts in de buurt te hebben, zeker in deze tijd!

Zo vraag je een coronatest aan

Een test aanvragen is supermakkelijk! Je kunt bellen, maar ook online een afspraak maken. Op coronatest.nl kun je gemakkelijk inloggen met je DigiD. Je vult dan een korte vragenlijst in over je klachten en vervolgens kom je op de pagina om een afspraak te maken. Kies een beschikbare tijd en locatie bij jou in de buurt, en that’s it. Ik maakte ’s avonds de afspraak en kon de volgende dag voor 9.00 uur al terecht. Mega snel, dus! 

De coronatest

Oh, ik was superzenuwachtig. Sommigen zeiden dat het onwijs pijn deed, maar sommigen ook niet. Maar ik kan je vertellen: je hoeft echt niet bang te zijn! Ze gaan, zoals je waarschijnlijk al hebt gehoord, met een wattenstaafje in je neus en in je keel. Het duurt een paar seconden. In je neus voelt een beetje raar en niet per se heel prettig, maar het doet niet echt pijn. In je keel is eigenlijk helemaal niet erg. Niet zoals alle filmpjes die op internet staan over mensen die ervan moeten kokhalzen en zo. Natuurlijk kan het per persoon verschillen, maar ik vond het echt reuze meevallen!

De uitslag

Getest, en nu wachten op de uitslag. Hoe spannend is dat? Na het testen krijg je een papiertje mee waarop staat dat ze ernaar streven om de uitslag binnen 48 uur aan je te laten weten. Tot de uitslag bekend is, is het de bedoeling dat je thuisblijft en niemand langs laat komen. Eindelijk tijd om de lekkerste herfst bakrecepten uit te proberen! Als je telefonisch een afspraak hebt gemaakt, dan krijg je ook telefonisch de uitslag. Als je online de afspraak hebt gemaakt, dan krijg je een e-mail. Vervolgens check je dan op coronatest.nl de uitslag. Bij mij was de uitslag er al vier uur nadat ik had getest, super chill! 

Een test is gratis, doet geen pijn en je helpt er jezelf én anderen mee. Ik zeg: bij twijfel zeker doen!

Meer studentennieuws

Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Enschede Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden