← Terug naar overzicht

Angst- en paniekstoornis herkennen en behandelen

stress

Angst- en paniekaanvallen komen onder studenten misschien vaker voor dan je denkt. Sommige studenten ervaren dit door de hoge prestatiedruk. Andere studenten hebben last van paniek en angst door privéproblemen. Ook het coronavirus en de onzekerheid die het met zich meebrengt, kan leiden tot angst- en paniekgevoelens. Wat de oorzaak ook is, het is belangrijk om hulp te zoeken als je angst- en paniekaanvallen ervaart. Lees hier hoe je een angst- en paniekstoornis kunt herkennen en wat je eraan kunt doen!

Symptomen angst- en paniekstoornis

Volgens Thuisarts kun je aan onderstaande symptomen een angst- en paniekstoornis herkennen:

  • Je ervaart heftige angsten in het dagelijks leven, zonder dat er echt gevaar is.
  • Je maakt je ernstig zorgen over veel dingen.
  • Je hebt lichamelijke klachten als hartkloppingen, zweten, benauwdheid, misselijkheid of het gevoel van stikken.

Deze klachten kunnen je in het dagelijks leven en bij je studie erg belemmeren. Je hebt bijvoorbeeld moeite met het maken van opdrachten en tentamens of je vindt het zelfs moeilijk om naar college te gaan.

Angst- en paniekstoornis behandelen

Denk jij dat je last hebt van een angst- en paniekstoornis? Dan is het verstandig om hulp te zoeken. De huisarts kan je hierbij helpen. Er is zelfs een speciale studentenhuisarts op de campus UT in Enschede waar je terecht kunt. Aan de hand van gesprekken met je huisarts probeer je erachter te komen hoe de angst is ontstaan. Jullie beslissen dan samen welke aanpak het beste is. De behandeling kan bestaan uit therapie, medicijnen en oefeningen.

In de tussentijd kun je ook zelf al dingen doen om je beter te voelen. Probeer regelmatig te leven. Sta bijvoorbeeld elke dag rond dezelfde tijd op en ga ook rond dezelfde tijd naar bed. Zorg ook voor voldoende slaap. Daarnaast is het goed om gezond te leven. Beweeg minimaal een halfuur per dag, eet goed, drink minder koffie en vermijd alcohol en drugs.

Meer studentennieuws

Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Enschede Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden