← Terug naar overzicht

Zorgverzekering vergoedt stoppen met roken in 2020!

smoking woman girl

Was een van jouw goede voornemens om dit jaar te stoppen met roken? Dan heb je het perfecte jaar uitgekozen! Want sinds 1 januari 2020 vergoeden alle zorgverzekeringen stoppen-met-roken-programma’s. Dit betekent dat je niks hoeft te betalen vanuit je eigen risico, maar wel professionele hulp krijgt.

Stoppen met roken

Er zijn verschillende redenen om te stoppen met roken. Het is beter voor je gezondheid, goed voor je portemonnee en je hebt niet altijd een rookwalm om je heen. Ook wordt roken steeds minder geaccepteerd in Nederland. Je mag op minder plekken roken en de Hoge Raad besloot zelfs dat rookruimtes in horecagelegenheden niet langer mogen. Als jouw stamkroeg op 1 april 2020 nog een rookruimte heeft, lopen zij het risico op een forse boete. Er zijn dus genoeg redenen om te stoppen, maar het belangrijkste is dat je er zelf achter staat.

Wie kan mij helpen om te stoppen met roken?

Als je hebt besloten om te stoppen, is het verstandig om professionele hulp te zoeken. Helemaal nu je een keer per jaar gratis professionele hulp mag inschakelen. Ik heb zelf een afspraak gemaakt bij mijn huisarts, huisartsenpraktijk Campus UT. Het schijnt dat je met hulp van je huisarts 4 keer meer kans hebt om succesvol te stoppen. De huisarts of een andere zorgverlener stelt samen met jou een stopplan op. Hierin neem je op hoe jij denkt te stoppen. De huisarts kan ook extra hulpmiddelen of medicatie voorschrijven.

Welke hulpmiddelen zijn er om te stoppen met roken?

Je kunt natuurlijk proberen om cold turkey te stoppen met roken. Maar laat je wel adviseren door een zorgverlener over de beschikbare hulpmiddelen. Of je een hulpmiddel nodig hebt, en welke dan het meest geschikt is voor jou, weet jouw zorgverlener. Ook zijn er verschillende zelfhulpmaterialen die jou kunnen helpen om te stoppen. Denk aan stoppen-met-roken-apps, informatiewebsites en boeken. De volgende hulpmiddelen worden vergoed door de zorgverzekering:

  • Persoonlijke coaching
  • Groepstrainingen
  • Voorgeschreven medicijnen
  • Voorgeschreven nicotinevervangende middelen

Hou vol! Stoppen met roken is geen pretje en je zal altijd gevoelig blijven voor sigaretten. Denk er dus niet te makkelijk over en steek geen sigaret meer op. Heb je toch een terugval? Pak dan zo snel mogelijk de draad weer op!

Heb jij nog meer goede voornemens dit jaar? Lees ook onze blog met tips om je makkelijker aan je goede voornemens te houden!

Meer studentennieuws

Evenement festival
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Enschede Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden