← Terug naar overzicht

Op jezelf wonen, hoe is dat nou echt?

We hebben allemaal een bepaald beeld in ons hoofd wanneer het aankomt op het onderwerp: op jezelf wonen. Nu ik zelf precies een jaar op mezelf woon, leek het mij leuk om mijn verhalen met jullie te delen en uiteraard wat tips te geven. Het is niet allemaal zoals wat het lijkt. Het ziet er leuk uit allemaal, maar er zijn ook mindere momenten aan het wonen op jezelf. Door deze blog kun je een afweging maken voor als je nog twijfelt of je op jezelf zou moeten wonen of niet. 

Voordeel

Laten we eerst beginnen met de voordelen van op jezelf wonen. Je krijgt enorm veel vrijheid. Je kunt gaan en staan waar je zelf wilt. Geen gezeur meer van een klein broertje/zusje. Geen moeder meer die vraagt of jij de vergeten boodschap wil halen. Je hoeft geen rekening meer met iemand te houden. Behalve met jezelf en je huisgenoten. Buitenom dat kun je ook te allen tijde zelf bepalen wat je als avond eten wilt eten. Hoe chill is dat? Ook kun je zelf bepalen hoe laat je thuis komt en hoef je je voor niemand te verantwoorden waar je heen gaat. Wat nog een voordeel is, is dat je langer in je bed kan blijven liggen. Mijn ouders wonen anderhalf uur met de trein reizen van mijn school vandaan. Nu woon ik nog maar zeven minuten vandaan mijn school. Hierdoor kan ik langer in mijn bed liggen en gaat mijn wekker niet om half 7. 

Nadeel

Elk voordeel heeft ook een nadeel. Aan het huishouden ben je makkelijk een dag kwijt. Denk hierbij aan de was, je afwas (sommigen hebben een vaatwasser maar helaas heb ik die luxe niet), het schoonmaken van je kamer (stofzuigen, dweilen, poetsen) en het vuilnis wegbrengen. Al die kleine klusjes die altijd voor je gedaan werden, zijn nu klusjes die je allemaal zelf moet gaan regelen. Koken is ook zoiets. Stel je voor dat je nooit hebt gekookt en dan ineens aardappelen moet koken. Gelukkig is Google je grootste vriend en anders kun je altijd nog je moeder bellen en vragen om tips. Koken kost tijd die je misschien niet hebt en dat maakt het lastig. Stel dat je moe bent en dan nog moet koken, is het eten bestellen heel verleidelijk. Maar dat brengt ons bij een ander minpunt. Boodschappen doen kost geld en als student heb je vaak niet veel geld. Daarom is het voordeliger om te koken in plaats van eten te bestellen. Wat ook een veel voorkomend iets is, is dat je toch je thuis mist. Heimwee kan soms een overweging zijn om het niet te doen. 

Mijn eigen ervaring

Als student zijnde wil ik je graag mijn ervaring vertellen. Op mezelf wonen was een grote stap maar het is ook een kwestie van wennen. Ik vond de avond voordat ik in mijn eigen kamer ging slapen heel eng maar dat viel later eigenlijk allemaal wel mee. Je moet vertrouwen in jezelf hebben en er gewoon voor gaan. Je merkt aan jezelf wel of je klaar bent om een stap al deze te zetten. Als je op jezelf woont betekent het niet dat je nooit meer je ouders ziet. Sterker nog, ik vind het altijd wel fijn om weer naar huis te gaan. Er zijn wel periodes dat ik ze lang niet kan zien. Ik werk namelijk nu ook in Tilburg waardoor ik in weekenden vaak hier moet blijven en niet naar mijn ouders kan. Op jezelf wonen is heel uitdagend, haast elke dag leer ik weer iets nieuws.  

Meer studentennieuws

introductieweek
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Enschede Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden