← Terug naar overzicht

5 tips als je bang bent om bloed te prikken

Krijg jij al de bibbers als je denkt aan bloedprikken? Dat is helemaal niet gek! 20% van de bevolking is namelijk bang voor injecties en naalden. Toch is het soms nodig om wat bloed af te laten nemen voor onderzoek. Bijvoorbeeld om te kijken of je een bepaalde ziekte of allergie hebt. Wij geven je daarom tips om de bloedafname een stuk aangenamer te laten verlopen.

1. Laat je huisarts weten dat je prikangst hebt

Prikangst is een veelvoorkomend verschijnsel. Hoewel mensen die hieraan lijden vaak weten dat deze angst onredelijk of onterecht is, kan het voor veel stress zorgen. Sommigen krijgen zelfs een paniekaanval. Het is belangrijk dat dit je er niet van laat weerhouden om naar de huisarts te gaan als jij denkt dat dit nodig is! Je kunt altijd even bij je huisarts aangeven dat je hier last van hebt, zodat jullie samen naar een passende oplossing kunnen zoeken. Ben je nog op zoek naar een huisarts in Enschede? Neem dan eens contact op met de Studentenhuisartsenpraktijk op de Campus UT. Bij deze praktijk werken verschillende huisartsen dus je kan er altijd wel terecht.

2. Zorg dat je niet kan vallen tijdens het bloedprikken

Als je last van prikangst hebt, kan je flauwvallen tijdens de bloedafname. Is dit al eens gebeurd? Laat het de medewerker die bloed afneemt dan weten. Zij hebben hier veel ervaring mee en kunnen jou dan zo goed mogelijk helpen. Het is ook belangrijk om in een stabiele houding te gaan zitten of liggen. Mocht je dan flauwvallen tijdens het bloedprikken, dan kan je in ieder geval niet op de grond vallen!

3. Ontspan als je bloed moet laten prikken

Als je zenuwachtig bent om bloed te laten prikken kan je vooraf wat ontspanningsoefeningen proberen. Deze kan je dan voor en tijdens het bloedprikken doen. Een goede ademhalingsoefening om te ontspannen is de volgende:
• Adem gedurende 4 tellen in door je neus en adem vervolgens weer 4 tellen uit door je neus. Zo simpel is het!
• Na een tijdje kan je de ademhaling verlengen naar 6 of 8 tellen (in en uit).

Deze oefening heet equal breathing en zorgt ervoor dat je binnen een paar minuten van onbewust onrustig naar diepe rust gaat. Heel effectief dus als je prikangst hebt!

4. Neem iets te eten en drinken mee voor na het bloedprikken

Als je je wat licht in je hoofd voelt na het bloedprikken, is het goed om even iets te eten en drinken. Neem daarom wat mee naar de bloedafname voor het geval dat!

Ben je op zoek naar meer informatie over jouw gezondheid? Kijk dan eens op onze pagina over gezondheidszorg in Enschede.

Meer studentennieuws

Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Enschede Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden