Wat moet je doen als je een SOA hebt?
Stel je bloedt een beetje terwijl je niet ongesteld moet worden, of je geslachtsdeel voelt wat gevoelig aan - door één of meer klachten besluit jij om een SOA test te doen. Niet geheel onverwachts, maar toch verrassend blijkt je uitslag positief te zijn. Wat nu? In het studentenleven is een SOA tegenwoordig niet heel zeldzaam meer. Sommige studenten hebben regelmatig onveilige seks waardoor ze het risico vergroten om een SOA op te lopen. Wanneer dit jou is overkomen hoef je niet in paniek te raken. Er zijn alleen twee belangrijke acties die je moet ondernemen: een behandeling en het de desbetreffende persoon of personen laten weten.
1. De behandeling
Waarom moet je je laten behandelen?
Wanneer jij positief bent getest op een SOA, is het heel belangrijk dat je je zo snel mogelijk laat behandelen. Het kan namelijk verschillende risico’s met zich meebrengen als je te lang met een SOA blijft lopen. Als een SOA niet vanzelf geneest, moet je hier zelf actie voor ondernemen. Als je bijvoorbeeld chlamydia te lang onbehandeld laat kan het zijn dat een vrouw onvruchtbaar wordt. Ontstekingen die deze SOA veroorzaken verhogen het risico op onvruchtbaarheid enorm. Voor gonorroe geldt hetzelfde. Hepatitis B kan daarentegen weer schade aanbrengen aan je lever wanneer dit te lang in je lichaam blijft zitten. Syfilis kan zelfs ontstekingen in de botten, organen en in de huid veroorzaken, die erg gevaarlijk en pijnlijk kunnen zijn. Het gevolg van een hiv-infectie is vrij algemeen bekend: hiv-aids. Deze gevolgen tekenen ook hoe belangrijk het is om een SOA te voorkomen en bij enige twijfel je altijd te laten testen.
Hoe moet je je laten behandelen?
Het is duidelijk dat het belangrijk is om je SOA te behandelen, op de juiste manier. Wat de juiste manier is om dit te doen, kun je gemakkelijk achterhalen via het bedrijf waar je je hebt laten testen. Of je je nou bij de GGD, thuis via Testalize of bij de Campushuisarts hebt laten testen; zij kunnen jou allemaal verder helpen als je een positieve SOA test hebt terug gekregen. Meestal krijg je bij je uitslag al een uitleg met welke stappen je moet ondernemen om je behandeling te starten. Voor veel SOA’s zal een behandeling bestaan uit een antibiotica. Dit kan in de vorm van het slikken van pillen zijn voor een bepaalde periode of in de vorm van een prik.
2. Anderen inlichten
Wie moet je inlichten?
Als je een SOA hebt, dan moet je de mensen met wie je de afgelopen tijd onveilig seks hebt gehad inlichten hierover. Zij hebben nu namelijk een grotere kans om ook een SOA te hebben. Omdat je niet precies kan achterhalen wanneer jij de SOA hebt opgelopen, wordt er geadviseerd om bedpartners tot een half jaar terug te informeren. Ook de mensen met wie je bijvoorbeeld maar één keer het bed hebt gedeeld.
Waarom is dit nodig?
Als je behandeling eenmaal gestart is, is het belangrijk om de benodigde mensen om je heen in te lichten over jouw positieve SOA test. Zij kunnen dan besluiten om zelf ook een test te doen. Het is heel begrijpelijk als je dit ongemakkelijk of eng vindt om te doen. Hierbij moet je onthouden dat jullie samen hebben besloten om onveilige seks te hebben en jullie beiden op de hoogte waren van de risico’s. Daarnaast heeft diegene het recht om te weten dat hij of zij kans heeft om een SOA te hebben. In sommige gevallen geeft een SOA niet veel klachten en hierboven heb je gelezen welke gevolgen het kan hebben als een SOA niet behandeld wordt. Dat gun je natuurlijk niemand. Vind je het alsnog heel lastig? Vraag hulp bij de GGD, bij Testalize of bij de Campushuisarts, hier kun je het zelfs anoniem laten weten.