Skip to main content
Drugs

Wat doen drugs met je lichaam?

Het lekkere weer komt eraan en het festivalseizoen is weer begonnen. Dit is altijd een superleuke periode van het jaar! Na corona zijn festivals populairder dan ooit geworden en dat is meer dan logisch. Op festivals worden tegenwoordig ook steeds vaker drugs gebruikt. Veel studenten en jongeren zijn nieuwsgierig naar drugs. Daarom is het nog belangrijker om te weten wat drugs met je lichaam doen. In dit artikel lees je hier meer over. 

Belangrijk om vooraf te weten is dat drugs op iedereen een ander effect kunnen hebben. Ook maakt het natuurlijk uit welke drugs en hoeveel je gebruikt. Ten slotte maakt de frequentie van het drugsgebruik ook uit voor de gevolgen van drugs op je lichaam.

Tijdens het gebruik

Hoe je je gaat voelen als je drugs gebruikt, hangt natuurlijk sterk af van welke soort drugs je gebruikt. Ook kan dit per persoon verschillen. Zorg er altijd voor dat je weet wat je neemt, zodat je niet in paniek hoeft te raken. Drugs hebben een effect op je hersenen, waardoor je je blij, opgewekt, energiek en ontspannen voelt. Drugs kunnen in sommige gevallen zelfs voor zorgen voor hallucinaties of andere fantasieën. Lichamelijk kunnen drugs ervoor zorgen dat je hart sneller gaat kloppen en dat je een hogere bloeddruk krijgt.

Op korte termijn

Als je drugs gebruikt hebt, kun je die nacht last hebben van slapeloosheid. Uren nadat je het gebruikt hebt, kan je lichaam nog niet de rust vinden om te slapen. Dit kan heel vervelend zijn, omdat je lichaam wel erg moe kan zijn van het drugsgebruik. Dagen hierna kun je last krijgen van je kaken, van een droge mond, hoofdpijn of andere ziekteverschijnselen. Door drugs te gebruiken stelt je lichaam vermoeidheid, honger en pijn bij wijze van spreken uit. Gewichtsverlies en oververmoeidheid kunnen dan ook gevolgen zijn die je al op korte termijn kunt ervaren. Dit kan er ook weer voor zorgen dat je een lagere weerstand hebt en meer kans hebt op een infectie. Mentaal kunnen drugs ervoor zorgen dat je je somber en futloos voelt. Tijdens het drugsgebruik maken je hersenen extra geluksstofjes aan. Deze kunnen de week/weken erna wat te kort komen.

Op lange termijn

Ook op lange termijn kun je last hebben van drugsgebruik. Je kunt mentale en lichamelijke problemen ervaren. In het ergste geval kunnen drugs een verslavend effect hebben, waardoor je niet meer zonder kan. Ook kunnen drugs effect hebben op je concentratievermogen en je gezondheid. Zeker op jonge leeftijd kunnen drugs ervoor zorgen dat de hersenen niet op de juiste manier volgroeien. Daarnaast kunnen drugs leiden tot depressies en ongelukkige gedachten.

Het is belangrijk dat je niet zomaar iets gebruikt. Drugs kunnen serieuze effecten hebben op je gezondheid en je moet je hier op zijn minst in verdiepen. Heb je vragen hierover? Aarzel niet om contact op te nemen met de Campushuisarts.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Enschede Studentenstad

Het studentenleven in Enschede is druk, gezellig en elke dag anders. Enschede Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Enschede!

Studeren in Enschede

Ga jij studeren in Enschede? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past. Enschede heeft diverse hogescholen die verschillende hbo-opleidingen aanbieden.

Studentenverenigingen in Enschede

Enschede is een gezellige studentenstad met goede hogescholen en universiteiten.

Werken in Enschede

Ga je in Enschede studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Enschede en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Enschede

Ga je studeren in Enschede? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Enschede heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Enschede Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.