Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Voel jij je eenzaam? Deze tips kunnen je helpen

Voel jij je eenzaam? Deze tips kunnen je helpen

Het is ondertussen al bijna een jaar geleden dat Nederland plotseling in lockdown ging. Sinds maart vorig jaar is er een hoop gebeurd. Niet alleen de horeca, winkels en sportscholen hebben geleden (en doen dat nog steeds), maar ook studenten zagen hun studententijd aan zich voorbijgaan. Normaal gesproken zou je jouw weekend vol plannen met feestjes. Nu is het niet meer dan een keer eten met een vriend(in) of een online borrel. Eenzame gevoelens zijn in deze periode dan ook niet heel gek, maar wel heel vervelend. Deze tips kunnen helpen tegen eenzaamheid.

Eenzaamheid onder studenten

Eenzaamheid was voor corona al een bekend, maar vaak nog te weinig besproken onderwerp onder studenten. Eenzaamheid is een nare emotie en zorgt ervoor dat je je voelt afgesloten van de rest. Je hebt het gevoel dat je niet écht ergens thuishoort en spendeert veel tijd in je kamer. Eenzaamheid kan in twee verschillende vormen komen: eenzaamheid door sociale isolatie en emotionele eenzaamheid. Op dit moment speelt vooral het ervaren van sociale isolatie onder studenten. Dit komt door het gemis van activiteiten en fysieke colleges, waardoor de kans om contacten op te doen en te onderhouden lastig is. Als je emotionele eenzaamheid ervaart heb je vaak genoeg sociale contacten, maar voel je je toch eenzaam. Wanneer je in je twenties bent, verandert je leven ontzettend. Jij gaat bijvoorbeeld fulltime werken, terwijl je vrienden nog studeren. Of zij krijgen een vriend(in), terwijl jij single bent. Dit kan ervoor zorgen dat de mensen die het dichtst bij jou stonden, nu een heel ander leven leiden. Dit kan tot emotionele eenzaamheid leiden.

Wat kan je tegen eenzaamheid doen?

Eenzaamheid kan gevolgen hebben voor je gezondheid, daarom is het belangrijk om eenzaamheid aan te pakken. Er zijn verschillende tips om het gevoel van eenzaamheid te verminderen, maar uiteindelijk moet je er zelf voor open staan om dit vervelende gevoel weg te drijven. Ga als eerste na waar je eenzame gevoelens vandaan komen. Op welke momenten voel jij je eenzaam en wat mis je op dit moment aan sociale contacten in je leven? Het is soms lastig om erachter te komen waarom jij je precies eenzaam voelt. In dat geval kan het goed zijn om een afspraak bij de huisarts te maken om samen tot een fijne oplossing te komen of om een doorverwijzing te regelen. Dit kan bijvoorbeeld bij de Studentenhuisarts op Campus UT. Dit is een fijne huisartspraktijk speciaal voor studenten in Enschede.

Eenzaamheid door het coronavirus

Mis jij door corona vooral de sociale evenementen zoals borrels, festivals en andere feestjes? Gooi dan eens het idee op bij je collega’s om een online pubquiz te organiseren. Jij verzint het thema en de vragen en zij hoeven alleen maar een borrel in te slaan voor thuis. Zo kan je je ergens mee bezig houden en heb je weer even wat sociale interactie. Hetzelfde geld met vrienden of familie: organiseer een leuk online evenement waarbij jij de host bent. Als je in een studentenhuis woont, kun je natuurlijk ook gezellige avondjes met je huisgenoten houden. Als laatste is het ook belangrijk om te blijven doen wat jij leuk vindt. Ga lekker het huis uit om die lange wandeling te maken of pak die ene hobby op die jij even links had laten liggen. Wanneer je die ene passie herontdekt, kan je je ook aansluiten bij een (online) clubje om deze te delen! Mensen die dezelfde passie of hobby hebben, hebben vaak al veel gespreksstof en dat kan meteen een band scheppen.

Je bent niet alleen

Een gedachte die het misschien een stukje dragelijker maakt: je bent niet alleen. Veel studenten ervaren meer dan ooit eenzame gevoelens. Stichting Join us heeft het initiatief ‘eenzame jongeren’ opgezet. Dit forum pakt eenzaamheid onder jongeren aan en zorgt ervoor dat mensen met dit probleem met elkaar in contact komen. Naast Join us, zijn er ook andere praatgroepen waar jij je bij kan aansluiten. Door je aan te sluiten bij dit soort groepen, creëer je een mooi opstapje om nieuwe mensen te ontmoeten. Onthoud daarnaast dat je je nergens voor hoeft te schamen en dat erover praten juist helpt!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Enschede Studentenstad

Het studentenleven in Enschede is druk, gezellig en elke dag anders. Enschede Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Enschede!

Studeren in Enschede

Ga jij studeren in Enschede? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past. Enschede heeft diverse hogescholen die verschillende hbo-opleidingen aanbieden.

Studentenverenigingen in Enschede

Enschede is een gezellige studentenstad met goede hogescholen en universiteiten.

Werken in Enschede

Ga je in Enschede studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Enschede en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Enschede

Ga je studeren in Enschede? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Enschede heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Enschede Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.