Veilige seks: zo praat je erover!
Je hebt een leuke jongen/meisje ontmoet en jullie belanden na een tijdje samen in bed, super leuk natuurlijk! En ook een beetje spannend. Gelukkig voelt alles heel goed en zitten jullie samen helemaal in het moment. Natuurlijk wil je dit moment niet verpesten, maar achteraf heb je toch een beetje spijt. Jullie hebben namelijk geen veilige seks gehad. Over anticonceptie en SOA’s hoor en lees je de laatste tijd gelukkig veel, dus je weet wel hoe belangrijk dit is. Maar hoe kaart je dit aan zonder dat dit ongemakkelijk wordt? Lees deze tips eens door!
Zorg dat je zelf altijd condooms bij je hebt
Probeer er niet op te rekenen dat iemand anders altijd condooms bij zich heeft of thuis hebt liggen. Doordat je eerst nog moet vragen of hij/zij ze misschien heeft, maak je het nog veel ongemakkelijker. Je kan ervoor zorgen dat je ze zelf bij de hand hebt, zodat je ze heel subtiel kan pakken. Je zal zien dat jullie zo helemaal in het moment kunnen blijven, en wellicht hoef je er niet eens over te praten. Op deze manier kan het heel natuurlijk gaan.
Maak het zelf niet ongemakkelijk
Wanneer jij zelf heel ongemakkelijk doet over dit onderwerp, zal de hele sfeer ook ongemakkelijk worden. Want eerlijk is eerlijk: niemand vindt dit onderwerp comfortabel. Maar zo lang jullie hier zelf niet gek over doen of te veel over nadenken, hoeft het helemaal geen probleem te zijn. Pak of vraag het gewoon heel zelfverzekerd alsof het niks geks is. Je zal je verbazen hoe normaal het dan eigenlijk is.
Praat erover
Als jij er erg mee zit, is het belangrijk dat je hierover praat. Vraag tips aan je vrienden of vriendinnen, want iedereen heeft ditzelfde probleem. Ook zou je kunnen overwegen om hier met je bedpartner over te praten, voordat jullie seks hebben. Misschien denkt hij of zij hier wel precies hetzelfde over en hoeven jullie hier op het moment zelf niet meer over te twijfelen.
Vraag hulp
Wanneer jij het echt lastig vindt en je er niet prettig bij voelt, kun je altijd nog hulp vragen aan iemand die er echt verstand van heeft. Een seksuoloog is deskundig in dit soort problemen, en voor hem/haar hoef jij je niet te schamen. Bij de Campushuisarts kan je terecht bij de seksuoloog voor een intakegesprek. Aan de hand daarvan wordt gekeken of je inderdaad op de juiste plek bent bij de seksuoloog of dat je beter naar de huisarts kan gaan voor een andere doorverwijzing.
Hopelijk voel jij je met deze tips zelfverzekerd genoeg om veilige seks aan te kaarten, want je zit natuurlijk niet te wachten op een SOA of ongeplande zwangerschap.