Skip to main content
Injectie

Vaccinaties om te reizen | Alles wat je moet weten

Voor veel mensen staat reizen naar exotische bestemmingen bovenaan hun bucketlist. En dat is begrijpelijk! De prachtige landschappen, unieke culturen en onvergetelijke ervaringen zijn natuurlijk goud waard. Om dit allemaal mee te mogen maken, is het soms nodig om een vaccinatie te halen voordat je naar een bepaald land reist. Waarom en welke vaak nodig zijn lees je in dit artikel!

Waarom is een vaccinatie nodig?

Een vaccinatie beschermt je lichaam tegen ziekten. Overal ter wereld zijn verschillende ziekten aanwezig, waarvan sommige gevaarlijker zijn dan andere. Echter, niemand wil tijdens zijn vakantie ziek worden. Bepaalde ziekten komen vooral voor in specifieke gebieden. Wanneer je vanuit Nederland naar zo'n gebied reist, kan het zijn dat jouw lichaam niet bestand is tegen die ziekte. Daarom is het aan te raden om in dat geval een vaccinatie te nemen. In sommige landen is het zelfs verplicht om een bewijs van vaccinatie te tonen voordat je het land binnen mag. Aangezien sommige ziekten zelfs dodelijk kunnen zijn, is dit begrijpelijk!

Meest voorkomende vaccinaties

Er bestaan miljoenen vaccinaties, waardoor je misschien even de draad kwijt kan raken. Daarom hebben we hieronder een aantal veelvoorkomende reisvaccinaties toegelicht. Neem ze eens door!

  • Vaccinatie tegen DTP. DTP staat voor Difterie, Tetanus en Poliomyelitis. Veel kinderen in Nederland krijgen deze vaccinatie al op jonge leeftijd, grote kans dus dat je deze al hebt.
  • Vaccinatie tegen BMR. BMR staat voor bof, mazelen en rodehond. Vooral de mazelen zijn een veelvoorkomende ziekte in sommige vakantielanden. Ook deze vaccinatie krijg je in Nederland al op jonge leeftijd.
  • Vaccinatie tegen Hepatitis A. Hepatitis A komt veel voor in landen zoals Turkije, Marokko en in tropische gebieden. Als je één vaccinatie voor Hepatitis A neemt, ben je een jaar beschermd. Als je een tweede inenting neemt, ben je minstens 30 jaar beschermd. 
  • Vaccinatie tegen gele koorts. Gele koorts is een ziekte die wordt overgedragen door tropische muggen. Deze ziekte komt vooral voor in bepaalde tropische regio’s van Afrika en Zuid-Amerika. Na één inenting ben je levenslang beschermd. 
  • Vaccinatie tegen buiktyfus. Met het buiktyfusvaccin ben je drie jaar voor 60-70% beschermd tegen de ziekte. Buiktyfus komt voor in de meeste landen in Centraal- en Zuid-Amerika, Afrika en in Zuid- en Zuidoost-Azië. 
  • Tetanus injectie. In veel vakantielanden zijn er verschillende straathonden, katten en andere dieren. Als je per ongeluk door hen gebeten wordt, kun je Tetanus oplopen. Ook door vuil in een open wond kun je de bacterie oplopen. Tetanus kan dodelijk zijn. Daarom is het belangrijk om een Tetanus injectie te nemen. 

Andere vaccinaties zijn bijvoorbeeld de vaccinatie tegen cholera, hepatitis B of de malariapillen. 

Hoe weet je welke vaccinatie je moet halen?

Er zijn dus veel verschillende vaccinaties die wellicht nodig kunnen zijn voor een reis naar het buitenland. Maar hoe weet je nu precies welke je moet halen? Het is belangrijk dat je goed onderzoek doet naar de verplichte en aangeraden vaccinaties voor jouw reisbestemming. Dit doe je bij een betrouwbare bron, zoals de Campus UT huisartsenpraktijk. Je kan bij hen terecht voor al je vragen. Je kunt de vaccinaties zelf ook vaak halen bij de huisarts, handig! 

Op naar een gezonde en onvergetelijke vakantie!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Enschede Studentenstad

Het studentenleven in Enschede is druk, gezellig en elke dag anders. Enschede Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Enschede!

Studeren in Enschede

Ga jij studeren in Enschede? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past. Enschede heeft diverse hogescholen die verschillende hbo-opleidingen aanbieden.

Studentenverenigingen in Enschede

Enschede is een gezellige studentenstad met goede hogescholen en universiteiten.

Werken in Enschede

Ga je in Enschede studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Enschede en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Enschede

Ga je studeren in Enschede? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Enschede heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Enschede Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.