Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Mindfulness: minder stress en meer energie

Mindfulness: minder stress en meer energie

De zomer is voorbij en het nieuwe collegejaar is weer begonnen. Studieperiodes kunnen voor velen een stressvolle tijd zijn. Deadlines die gehaald moeten worden, veel tentamenstof die je moet kennen en projecten doen met mensen die je niet helemaal liggen. Mindfulness kan helpen bij dit soort stressvolle situaties. Niet alleen tijdens je studie, maar ook in je privéleven. Maar wat houdt mindfulness precies in?

Wat is mindfulness?

Mindfulness staat voor leven met volle aandacht. De meeste mensen leven constant in hun hoofd en gedachten. Je denkt vaak aan dingen als: morgen moet ik dit afhebben, straks moet ik echt nog even langs die vriend of morgen moet ik het hele huis schoonmaken. Deze gedachten kunnen zorgen voor veel stress in je hoofd. Met mindfulness ga jij je juist richten op het heden. Je houdt je even niet bezig met alle gedachten over straks of morgen, maar je houdt je bezig met wat je nu en op dit moment aan het doen bent. Dit gaat ook gepaard met aandachtigheid. Let op je omgeving, luister aandachtig naar de muziek die je aan hebt staan en wees bewuster van de dingen die om je heen gebeuren. Op deze manier denken, zorgt voor heel wat voordelen voor jou en je lichaam.

De voordelen van mindfulness

Mindfulness helpt bij:

  • Het verlagen van je stress.
  • Productiever leven en werken.
  • Het vergroten van je focus.
  • Het inzien van de mooie dingen in het leven.
  • Het leren afstand nemen van je problemen.
  • Het krijgen van energie.

Er zijn veel voordelen die komen kijken bij het mindfulness denken. Als jij jezelf herkent in het hebben van veel stress, vaak negatief denken en vooral bezig zijn met alle plichten in de toekomst, dan is het beoefenen van mindfulness misschien wel wat voor jou. Begin eens met een eenvoudige oefening: ga rustig zitten op de bank, adem een paar keer diep in en uit, ontspan je schouders en richt je op je ademhaling. Vervolgens probeer je bewust te worden van je omgeving en alles wat er om je heen gebeurt, muziek die je hoort en geuren die je ruikt. Vanzelf merk je dat hoe meer je in het moment komt, hoe meer stilte en rust je in je hoofd creëert. Zeker eens het proberen waard!

Wil je graag meer informatie over mindfulness? Neem dan contact op met je huisarts. Dit kan bijvoorbeeld bij de Studentenhuisarts op Campus UT. Dit is een fijne huisartspraktijk speciaal voor studenten in Enschede.

Op jouw eigen manier

Ik hoor je denken: "Wat een zweverig gedoe." Maar jij bepaalt je eigen manier van mindfulness denken en dit kan je zo zweverig en spiritueel maken als je zelf wilt. Je kan er ook voor kiezen om eens per dag even stil te staan bij wat je nu aan het doen bent, bijvoorbeeld wanneer je in de trein of tram zit. Doe oortjes in, zet je muziek aan en focus je even op het nu en om je omgeving. Ook dit kan al helpen voor een stuk meer rust in je hoofd, zonder dat het superzweverig is!

Wil jij goed voorbereid en met minimale stress het nieuwe collegejaar ingaan? Zo bereid je je voor op het aankomende studentenjaar!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Enschede Studentenstad

Het studentenleven in Enschede is druk, gezellig en elke dag anders. Enschede Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Enschede!

Studeren in Enschede

Ga jij studeren in Enschede? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past. Enschede heeft diverse hogescholen die verschillende hbo-opleidingen aanbieden.

Studentenverenigingen in Enschede

Enschede is een gezellige studentenstad met goede hogescholen en universiteiten.

Werken in Enschede

Ga je in Enschede studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Enschede en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Enschede

Ga je studeren in Enschede? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Enschede heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Enschede Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.