Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Last van een depressie? Zo ga je ermee om

Last van een depressie? Zo ga je ermee om

Wanneer je niet lekker in je vel zit, is dat natuurlijk niet prettig. Het beïnvloedt je humeur en alles daaromheen. Het is niet gek dat depressies onder jongeren vaak voorkomen. Jongeren hebben een druk sociaal leven, veel druk vanuit hun studie en vaak ook nog een druk bijbaantje. Het leven van een student gaat niet altijd over rozen. We geven je inzicht in de symptomen van een depressie en hoe je hier het beste mee om kan gaan.

Oorzaken depressie

Een depressie is een onprettig gevoel waarbij je niet lekker in je vel zit. Je bent continu somber en hebt nergens zin in. Onder jongeren komen depressies veel voor. Vaak heeft dit niet 1 oorzaak, maar zijn er meerdere dingen aan de hand. Een depressie kan onder andere ontstaan door het hebben van veel stress in je eerste levensjaren. Bijvoorbeeld doordat je bent gepest of het niet wilde lukken op school. Problemen thuis kunnen er ook voor zorgen dat je niet lekker in je vel zit. Geweld, mishandeling of nare ervaringen resulteren ook vaak in een depressie. Als je last hebt van een depressie, kan het dus zijn dat er meerdere vervelende dingen aan de hand zijn in je leven die hiertoe hebben geleid.

Symptomen depressie

Zit je al een tijdje niet lekker in je vel en kom je maar niet uit deze sleur? Misschien heb jij last van depressie. We zetten wat symptomen voor je op een rijtje:

  • Je bent langer dan twee weken somber of hebt nergens zin in.
  • Je slaapt slecht.
  • Je ziet vaak op tegen de dag en sleurt jezelf erdoorheen.
  • Je hebt gevoelens van waardeloosheid of schuld.
  • Je hebt weinig concentratievermogen.

Een depressie uit zich bij iedereen anders. De één heeft een combinatie van bovenstaande symptomen en de ander voelt één symptoom heel sterk. Als je last hebt van symptomen is het goed om contact op te nemen met je huisarts. Dit kan bijvoorbeeld bij de studentenhuisarts op Campus UT als je nog geen huisarts in Enschede hebt. Dit is een fijne huisartspraktijk speciaal voor studenten in Enschede.

Wat kan je doen aan een depressie?

Het behandelen van een depressie is natuurlijk niet binnen een dag gebeurd. Het kost veel tijd, maar ook moeite om jezelf weer gelukkig te laten voelen. Zoals eerder genoemd kan je het beste eerst contact opnemen met je huisarts, deze kan je de juiste hulp bieden en doorverwijzen naar specialisten. Daarnaast kan je ook zelf al wat kleine dingen doen om je wat gelukkiger te voelen. Probeer eens om elke dag een klein halfuurtje te wandelen buiten. Trommel een vriend of een huisgenoot op die lekker met je mee wil lopen. Of ga zelf een blokje om terwijl je naar een fijne of gezellige podcast luistert. De frisse lucht en dagelijkse beweging kunnen een heleboel voor je gesteldheid doen. Sporten kan ook helpen om je stemming op te knappen. Probeer in ieder geval om zoveel mogelijk dingen te doen die jou gelukkig maken. Als het je een dagje niet lukt, is dat ook helemaal oké. Verwacht niet te veel van jezelf, het belangrijkste is dat je het in ieder geval probeert en de juiste hulp zoekt!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Enschede Studentenstad

Het studentenleven in Enschede is druk, gezellig en elke dag anders. Enschede Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Enschede!

Studeren in Enschede

Ga jij studeren in Enschede? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past. Enschede heeft diverse hogescholen die verschillende hbo-opleidingen aanbieden.

Studentenverenigingen in Enschede

Enschede is een gezellige studentenstad met goede hogescholen en universiteiten.

Werken in Enschede

Ga je in Enschede studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Enschede en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Enschede

Ga je studeren in Enschede? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Enschede heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Enschede Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.