Skip to main content
Interview Studentenvereniging: Navigators Studentenvereniging Enschede

Interview Studentenvereniging: Navigators Studentenvereniging Enschede

Ben jij van plan om je in het aankomende studiejaar aan te sluiten bij een studentenvereniging? Wat een goed idee! Vind je de keuze alleen lastig te maken? Geen probleem! Wij hebben voor jou de belangrijkste vragen gesteld aan Navigators Studentenvereniging Enschede. Lees je mee?

Allereerst: vertel over jullie vereniging.

Navigators Studentenvereniging Enschede, afgekort NSE, is een christelijke studentenvereniging die als sinds 6 november 1971 bestaat. Daarmee zijn we meteen de oudste Navigator vereniging van Nederland, want in bijna elke studentenstad is er wel een Navigator vereniging. Onze vereniging telt op dit moment ongeveer 105 leden. NSE is een vereniging waar God en de Bijbel centraal staan en daar proberen we dan ook veel over te leren. Daarnaast vinden we vriendschappen, goede gesprekken en gezelligheid ook heel belangrijk. Deze combinatie komt goed naar voren in de trefavonden op dinsdag die we eens in de 2 weken hebben, waarbij bijna alle leden aanwezig zijn. De andere dinsdagen hebben we kring, waarbij leden van de vereniging in kleinere groepen samenkomen om te eten en Bijbelstudie doen. Onze gezamenlijke avonden eindigen altijd met een borrel om nog gezellig na te kletsen.

Verder zijn er ook een heleboel gezelligheidsactiviteiten die georganiseerd worden door commissies. In deze commissies kun je heel veel leren, wat wij ook belangrijk vinden. Voorbeelden van zulke gezelligheidsactiviteiten zijn: het gala, weekenden samen weg en de dies week (feestweek van de vereniging vanwege de verjaardag), maar ook activiteiten met andere Navigators uit het hele land: de sportdag en ons eigen songfestival.

Als een (aankomende) student zich wilt aansluiten bij jullie vereniging, voor welke datum moeten zij dat dan doen?

Bij ons hoef je je niet voor een bepaalde datum aan te melden. Je kunt op ieder moment lid worden.

Dan zijn ze ingeschreven, dan komt de bekende ontgroening. Wat kunnen aankomende studenten verwachten?

Bij NSE kennen wij ook geen ontgroening of introductieperiode. Na het inschrijven ben je meteen een volwaardig lid en mag je gelijk met alle activiteiten meedoen. Wij vinden het niet zo nodig dat je jezelf moet bewijzen, maar willen graag dat iedereen zich thuis voelt. Aan het begin van het jaar zijn er wel een aantal activiteiten speciaal voor de eerstejaars om de vereniging beter te leren kennen. Die activiteiten zijn leuk en gezellig om naar toe te gaan en de meeste leden zullen dat ook aanraden, maar het is geen verplichting. Zo zijn er onder andere een avondje om het bestuur en andere eerstejaars beter te leren kennen, vaak tijdens bowlen of poolen en een cultuuravond waarin er dingen over de cultuur van NSE worden uitgelegd.

Hoeveel betaal je gemiddeld voor een lidmaatschap en zijn er andere kosten waarbij rekening gehouden moet worden? Moet er kleding aangeschaft worden bijvoorbeeld?

Een lidmaatschap kost ongeveer €85,- per jaar. Daarnaast betaal je per activiteit waar je aan meedoet, dus je betaalt alleen voor de dingen waar je ook echt gebruik van maak. Verder hoef je ook geen kleding of iets dergelijks aan te schaffen, maar het mag natuurlijk wel. Zo zijn er leden die wel een jasje en een das dragen, maar ook genoeg leden die dat niet doen. Zo kun je er als lid ook voor kiezen om een verenigingstrui, T-shirt of zelfs badjas te dragen.

Zijn er verenigingsplichten?

Er zijn eigenlijk geen verenigingsverplichtingen. Het enige wat we belangrijk vinden om aan mee te doen zijn de kringavonden. We vinden dit waardevol, omdat je hier iets over God en de Bijbel kunt leren en daarnaast ook vriendschappen opbouwt.

Wie zitten er dit jaar in bestuur en wat zijn de taken?

Zoals ieder jaar is er een bestuur van vijf personen. Dit jaar zijn dat de volgende mensen.

Voorzitter: Wietske Hekstra

Wietske houdt het overzicht over alles wat er in de vereniging gebeurt en houdt zich bezig met het beleid van de vereniging. Daarnaast doet ze ook een aantal concretere taken, zoals vergaderingen leiden, speeches houden en bestuursgenootjes motiveren of ondersteunen in hun taak.

Secretaris: Mariska Teeuw

Mariska is degene die mensen van informatie voorziet: leden via de nieuwsbrief en de agenda, bestuursgenoten over post en mail die is binnengekomen, deze beide groepen door notulen te maken tijdens vergaderingen en anderen door de site bij te houden en mails te beantwoorden (en misschien degene die te lange zinnen maakt).

Penningmeester: Ewout van den Pol

Ewout zorgt voor de begrotingen van de vereniging en commissies. Daarnaast zorgt hij dat de commissies zich aan hun begroting houden en dat alle facturen betaald worden.

Commissaris interne betrekkingen: Geanne Woertink

Geanne vult en begeleidt de meeste commissies, houdt contact met nestoren en kringleiders en is zoveel mogelijk persoonlijk betrokken bij de leden.

Commissaris externe betrekkingen: Arjen Kruize

Arjen is verantwoordelijk voor het regelen van sprekers en het contact met andere verenigingen, bedrijven, kerken en stichtingen om zaken te regelen. Hij is dan ook vaak niet aanwezig op kantoor, maar ergens anders aan het socializen (lees: bier drinken).

Hoe kom je terecht in het bestuur? Wat moet je daarvoor doen?

Als je graag bestuur wilt doen dan kun je jezelf voordragen bij het huidige bestuur. Anderen mogen jou natuurlijk ook voordragen. Als je voorgedragen bent, dan word je door het bestuur op gesprek gevraagd. Tijdens dit gesprek wordt er gekeken of je geschikt bent om bestuur te gaan doen. Als alle gesprekken zijn gevoerd dan gaat het huidige bestuur een nieuw bestuur vormen die samen goed matchen en de verschillende leden representeren.

Waarom moeten (aankomende) studenten lid worden van jullie vereniging?

Als je een meerwaarde aan je studententijd wilt geven dan moet je zeker lid worden van NSE! Er worden namelijk vriendschappen voor het leven gesloten en we willen graag samen veel leren, juist ook over ons geloof. Daarnaast zijn er ook heel veel activiteiten die je mooie verhalen en herinneringen opleveren.

Wat is jouw leukste herinnering aan jullie vereniging?

Ikzelf ben wel erg enthousiast over brassen wat wij af en toe doen als NSE. Tussen de verschillende Navigators verenigingen hebben wij afgesproken dat bestuurders gebrast, in dit geval ontvoerd, mogen worden, waardoor wij af en toe om 5 uur ’s ochtends al in de auto zitten om iemand aan de andere kant van het land van zijn/haar bed te lichten. Vervolgens vragen we dan of deze vereniging bij ons samen een feestje komt vieren om de bestuurder weer op te halen. Zo kunnen we elkaar beter leren kennen en super veel plezier beleven.

Is er iets wat je echt wilt laten weten aan (aankomende) studenten?

Ik zou aankomende studenten graag vertellen dat het niet saai, maar supertof is om juist in je studententijd bezig te gaan met het christelijk geloof (of je dit nu aangeleerd is of niet). Het is super waardevol om samen te mogen leren en ontdekken wat God wil met ons leven en om vanuit deze basis super veel lol te hebben samen. Ook als studenten hiernaar op zoek zijn, zijn ze van harte welkom bij ons!

Als iemand nog een vraag heeft voor jullie, waar kunnen ze dan terecht?

Voor vragen en contact kunnen jullie terecht op de website van Navigators Studentenvereniging Enschede. Daarnaast kunnen jullie al je vragen mailen naar onze secretaris op het mailadres: secretaris@nsenschede.nl!

Denk je dat Navigators Studentenvereniging Enschede dé studentenvereniging voor jou is? Dan kun je je nu gelijk aanmelden!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Enschede Studentenstad

Het studentenleven in Enschede is druk, gezellig en elke dag anders. Enschede Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Enschede!

Studeren in Enschede

Ga jij studeren in Enschede? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past. Enschede heeft diverse hogescholen die verschillende hbo-opleidingen aanbieden.

Studentenverenigingen in Enschede

Enschede is een gezellige studentenstad met goede hogescholen en universiteiten.

Werken in Enschede

Ga je in Enschede studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Enschede en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Enschede

Ga je studeren in Enschede? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Enschede heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Enschede Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.