Skip to main content
Hoe houd ik mijn goede voornemens vol?

Hoe houd ik mijn goede voornemens vol?

Het nieuwe jaar is alweer even bezig en we zijn begonnen aan de goede voornemens. Maar nu we even bezig zijn merken we pas hoe lastig het is om deze vol te houden. Het volhouden van goede voornemens is vaak een stuk makkelijker gezegd dan gedaan. Een maandje gezond eten en weinig alcohol drinken is na de overdadigheid van de feestdagen in december vaak niet heel moeilijk. Maar in februari begint het leven weer een beetje op gang te komen en is het toch lastig om gedisciplineerd te kiezen voor een appel in plaats van voor een bakje chips. Ook voor andere gezonde voornemens geldt dat de motivatie om het vol te houden afzwakt naarmate het jaar vordert. Maar wat zijn nou goede manieren om ervoor te zorgen dat je wel goed bezig blijft? In deze blog geef ik je een paar tips, zodat het dit jaar wel gaat lukken!

Kies realistische doelen

De eerste open deur wat betreft goede voornemens is dat ze realistisch moeten blijven. Als jouw goede doel is om in 2021 het lichaam van een fitness influencer te krijgen, dan mik je waarschijnlijk iets te hoog. Begrijp me niet verkeerd, het is een mooi streven, maar niet helemaal realistisch. Wanneer blijkt dat het doel niet haalbaar is, dan zal de motivatie snel verdwijnen. Pas je doel bijvoorbeeld aan naar drie keer in de week sporten, gezond eten en minder alcohol drinken. Dit is een stuk realistischer en daardoor ook beter vol te houden! 

Tip: wil je graag meer bewegen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Eerder schreven we een blog over thuis sporten!

Durf doelen bij te stellen

Veel mensen zien goede voornemens als een opdracht; een doel dat ze behalen of waarbij ze falen. Dit is echter helemaal nergens voor nodig! Een goed voornemen is gewoon een motiverende stap in de richting die je op wil gaan met je leven. Wees dus vooral ook niet te streng voor jezelf! Wil je bijvoorbeeld stoppen met roken, maar lukt het je niet om dit cold turkey te doen? Stel je doel dan bij: in 2021 wil ik structureel minder gaan roken. Zo blijf je werken aan je goede voornemen en uiteindelijk zal je merken: ik kom er wel. Als je te streng voor jezelf bent, dan houd je het veel minder lang vol.

Beloon jezelf!

Wanneer je je goede voornemens niet langer zwart-wit maakt, maar formuleert als een proces, kun je ook mijlpalen bepalen waarop je jezelf mag belonen. Het belonen van goed gedrag maakt het makkelijker om goede voornemens vol te houden, en het geeft je iets om naar uit te kijken. Is jouw goede voornemen om in 2021 van de coronakilo’s af te komen? Beloon jezelf dan met een cheat-meal wanneer je bepaalde mijlpalen hebt bereikt. Dit motiveert om het nog langer vol te houden. Hetzelfde geldt voor sporten: ben je drie weken op rij helemaal volgens schema naar de sportschool geweest? Neem een middagje vrij en ga iets doen waar je echt blij van wordt. Dat sporten komt dan de volgende keer weer!

Kortom, zorg ervoor dat je goede voornemens haalbaar zijn, bedenk mijlpalen waarop je jezelf mag belonen en wees vooral niet te streng voor jezelf als het voornemen (nog) niet helemaal wil lukken. Het feit dat je aan het werken bent om een betere versie van jezelf te worden, is al een heel mooi begin. En alle kleine beetjes in de goede richting, die tellen.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Enschede Studentenstad

Het studentenleven in Enschede is druk, gezellig en elke dag anders. Enschede Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Enschede!

Studeren in Enschede

Ga jij studeren in Enschede? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past. Enschede heeft diverse hogescholen die verschillende hbo-opleidingen aanbieden.

Studentenverenigingen in Enschede

Enschede is een gezellige studentenstad met goede hogescholen en universiteiten.

Werken in Enschede

Ga je in Enschede studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Enschede en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Enschede

Ga je studeren in Enschede? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Enschede heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Enschede Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.