Skip to main content
Dit zijn de meest voorkomende studentenziektes

Dit zijn de meest voorkomende studentenziektes

Studenten zijn vaker het slachtoffer van bepaalde ziektes. Dit komt bijvoorbeeld, doordat ze veel sociale contacten hebben en in grotere groepen bij elkaar wonen en leven. Je hoort dan ook regelmatig dat er een studentenziekte is uitgebroken in een studentenstad. Lees hier wat de meest voorkomende studentenziektes zijn!

Krijg je één van onderstaande ziektes, dan is het belangrijk om meteen contact op te nemen met je huisarts. Heb je nog geen huisarts in Enschede? Er is een speciale studenten huisarts op de campus UT. Zij hebben veel ervaring met studentenziektes en kunnen je vast en zeker helpen!

De Bof

Zo nu en dan lees je in het nieuws dat de bof in een studentenhuis is uitgebroken. De bof verspreidt zich via vochtdruppeltjes die door niezen, praten, zoenen of handcontact verspreiden. De bof wordt veroorzaakt door een virus en begint met griepachtige verschijnselen. Na een paar dagen ontsteken de speekselklieren, waardoor je een zwelling krijgt in je hals of wang. Meestal ben je na 5 dagen weer beter en er zijn geen blijvende gevolgen. Aan de bof kun je niet zoveel doen en het is al besmettelijk voordat iemand symptomen krijgt.

Schurft

Schurft is ook een ziekte die zo nu en dan opduikt in studentenhuizen. Schurft is een huidaandoening die wordt veroorzaakt door de schurftmijt. Je kunt het krijgen als je langer dan 15 minuten huid-op-huidcontact hebt met iemand die besmet is. De beestjes kunnen ook op je huid komen als je in hetzelfde bed slaapt of de kleren leent van iemand die besmet is. Als je schurft hebt opgelopen krijg je meestal last van rode bultjes, pukkeltjes of blaasjes die heel erg jeuken. Je komt van schurft af door je met een speciale crème in te smeren die de huisarts kan voorschrijven. Ook moet je al je kleding en beddengoed op 60 graden wassen om van de beestjes af te komen.

Ziekte van Pfeiffer

De ziekte van Pfeiffer wordt in het Engels de kissing disease genoemd. Niet gek dus dat veel studenten Pfeiffer krijgen met al dat tongen in de kroeg. Naast het uitwisselen van speeksel, kun je ook de ziekte van Pfeiffer krijgen als je bestek, borden of bekers met iemand deelt. Als iemand in een studentenhuis Pfeiffer krijgt, is er dus een grote kans dat huisgenoten ook besmet raken. Als je besmet raakt hoef je geen klachten te krijgen. Als je wel klachten krijgt, begint dit vaak met keelpijn, koorts en opgezette klieren. Na langere tijd slaat de moeheid toe. Dit kan zo erg zijn dat je er zelfs studievertraging door oploopt.

Soa’s

Studenten zijn ook vaak het slachtoffer van soa’s. Een soa kun je krijgen door onveilige (orale) seks. De reden dat veel studenten onveilige seks hebben is omdat ze het vaak lekkerder vinden om seks te hebben zonder condoom en ervan uitgaan dat het wel goed zit. Hartstikke dom natuurlijk, want hierdoor krijg en verspreid je veel sneller een soa. Soa’s die vaak onder studenten voorkomen zijn chlamydia en gonorroe. Lees op de pagina soa testen in Enschede wat je moet doen als je denkt dat je een soa hebt opgelopen!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Enschede Studentenstad

Het studentenleven in Enschede is druk, gezellig en elke dag anders. Enschede Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Enschede!

Studeren in Enschede

Ga jij studeren in Enschede? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past. Enschede heeft diverse hogescholen die verschillende hbo-opleidingen aanbieden.

Studentenverenigingen in Enschede

Enschede is een gezellige studentenstad met goede hogescholen en universiteiten.

Werken in Enschede

Ga je in Enschede studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Enschede en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Enschede

Ga je studeren in Enschede? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Enschede heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Enschede Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.