Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Dit is wat je moet weten over voeding!

Goede voeding is het begin van alles: een productieve dag, je goed voelen in je lichaam en gezond blijven. Altijd de juiste voeding binnenkrijgen is niet makkelijk, maar wel belangrijk. Wij vertellen je wat goede voeding precies inhoudt en waarom het nou zo belangrijk is!

Het belang van goede voeding

Voeding is een belangrijk onderdeel van onze leefstijl. Onder studenten komt het nog te vaak voor dat zij niet genoeg voedingstoffen binnenkrijgen en op deze manier ongezond leven. Een pizza of een patatje op zijn tijd is natuurlijk niet erg, maar je lichaam wordt er niet blij van als je dit regelmatig doet. Gezond eten en drinken is belangrijk voor zowel je lichaam als geest. Als je gezond eet, dan krijg je gezonde voedingsstoffen binnen die je nodig hebt om te groeien. Deze gezonde voeding voorkomt ook het krijgen van bepaalde ziektes, zoals suikerziekte. Ook mentaal wordt het je in dank afgenomen als je gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt. Een gezond lichaam betekent vaak dat je lekkerder in je vel zit.

Lifestyle coach

Vind je het lastig om gezond en gevarieerd eten te maken? Of heb je geen idee hoe je aan de aanbevolen hoeveelheid groente per dag komt? Of misschien gaat het gezond eten je wel goed af, maar zit je helemaal niet lekker in je vel. Bij al deze dingen en meer kan een lifestyle coach jou helpen. Een lifestyle coach is er om jou te helpen bij het tackelen van bepaalde aspecten in het leven op het gebied van leefstijl. De coach kan jou helpen bij het vinden van de juiste balans met betrekking tot studeren, werk, sport, sociaal leven en gezond eten. Zit jij niet zo lekker in je vel? Gezond, goed en gevarieerd eten is stap één om te zetten, daarna volgt de rest. Maar wat is goede voeding?

Tip: wist je dat een lifestyle coach tegenwoordig in het basispakket zit? Als je het dus moeilijk vindt om gezond(er) te eten, kun je hulp inschakelen. Je hoeft dan geen eigen bijdrage of eigen risico te betalen. Hoe top is dat?! 

Wat is goede voeding?

Het meest bekende hulpmiddel om gezond te eten is de schijf van vijf. De schijf van vijf is een algemene tool die beschrijft hoeveel en wat jij kan eten per dag. Dit is natuurlijk per persoon weer anders, dus dit gaat op basis van jouw persoonlijke leeftijd en gewicht. Een sporter heeft bijvoorbeeld veel koolhydraten nodig om energie te krijgen, terwijl iemand die bezig is met afvallen juist weg wil blijven van koolhydraten. Vormen van koolhydraten zijn suikers, zetmeel en vezels. Uit deze koolhydraten wordt veel energie gehaald, dit is dus vooral belangrijk als je veel beweegt. Goede bronnen zijn onder andere volkoren graanproducten zoals volkorenbrood en volkorenpasta, aardappels, groente en fruit. Er zijn ook een tal van koolhydraatrijke producten die geen voedingsstoffen bevatten zoals frisdrank, koek en snoep. Deze kan je beter laten staan. Vet en zoet eten is dan ook zo ongezond omdat deze veel suikers en calorieën bevatten, maar weinig voedingsstoffen.

Wil je graag meer informatie over het belang van goede voeding? Je huisarts kan je hier meer over vertellen. Ben je nog op zoek naar een huisarts in Enschede? Bekijk eens de Studentenhuisarts op Campus UT. Dit is een fijne huisartspraktijk speciaal voor studenten in Enschede. Binnen deze huisartspraktijk is er ook een diëtist die jou, zelfs zonder doorverwijzing van de huisarts, kan helpen op het gebied van lifestyle coaching! Je kunt zelfs zonder afspraak binnen komen lopen op het wekelijkse inloopspreekuur!

Gezonde tips

Voeding werkt voor iedereen weer anders. Maar er zijn een paar algemene regels waar elk lichaam behoefte aan heeft:

- Eet zoveel mogelijk verschillende producten. Zo krijg je veel verschillende voedingstoffen binnen.
- Eet iedere dag een stuk groente en fruit, liever twee stuks!
- Eet weinig verzadigd vet. Verzadigd vet zit in veel dierlijke producten zoals kaas, worst en volle melkproducten. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol en te veel hiervan is nadelig voor je bloedvaten. Vervang deze producten dus door producten met onverzadigde vetten, dit zit bijvoorbeeld in vis of noten.
- Drink genoeg water op een dag, anderhalf liter is het gemiddelde.
- Ontbijt altijd, dit is een belangrijke maaltijd om je hele lichaam op gang te laten komen.

Toe aan wat inspiratie voor gezonde recepten? Lekker en gezond koken doe je zo!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Enschede Studentenstad

Het studentenleven in Enschede is druk, gezellig en elke dag anders. Enschede Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Enschede!

Studeren in Enschede

Ga jij studeren in Enschede? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past. Enschede heeft diverse hogescholen die verschillende hbo-opleidingen aanbieden.

Studentenverenigingen in Enschede

Enschede is een gezellige studentenstad met goede hogescholen en universiteiten.

Werken in Enschede

Ga je in Enschede studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Enschede en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Enschede

Ga je studeren in Enschede? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Enschede heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Enschede Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.