Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Coronavirus: symptomen en maatregelen

Coronavirus: symptomen en maatregelen

Het coronavirus is niemand ontgaan. Eind 2019 dook het virus op in China en in 2020 kwam het ook naar Nederland. Dit zorgde voor de nodige onrust. Overal worden verschillende maatregelen genomen om besmetting en verspreiding te voorkomen. Wat zijn deze maatregelen en op welke symptomen moet je letten?

Symptomen coronavirus

De symptomen van het coronavirus (COVID-19) lijken erg op griepverschijnselen. Als je geïnfecteerd bent met het virus kan je last krijgen van de volgende klachten:

 • Hoesten
 • Kortademigheid
 • Koorts
 • Spierpijn
 • Verwardheid
 • Hoofdpijn
 • Keelpijn

De milde klachten van het coronavirus zijn verkoudheidsklachten en koorts tot 38 graden. Je hoeft bij milde klachten nog niet je huisarts te bellen. Belangrijk is dan dat je thuisblijft, uitziekt en zo min mogelijk contact hebt met andere mensen. Als je klachten erger worden en/of je contact hebt gehad met een besmet persoon, bel dan wel meteen je huisarts op. De GGD test je dan op het virus en binnen 24 uur krijg je de uitslag.

Heb je nog geen huisarts in Enschede? Studentenhuisarts op Campus UT is een huisartsenpraktijk speciaal voor studenten in Enschede. Het is belangrijk om een huisarts in de buurt te hebben om snel antwoord op je vragen te krijgen en onderzocht te kunnen worden.

Maatregelen tegen het coronavirus

Het RIVM geeft voor het coronavirus dezelfde tips als bij een gewone griep. Om verspreiding te voorkomen, is het verstandig om:

 • Je handen regelmatig te wassen;
 • In de binnenkant van je ellenboog te hoesten en niezen;
 • Geen handen te schudden;
 • Thuis te blijven als je verkoudheidsklachten krijgt.

Dit zijn de maatregelen die je zelf kunt nemen om besmetting en verspreiding van het virus te voorkomen. Er worden ook maatregelen getroffen vanuit de overheid met betrekking tot grote evenementen, onderwijs en werk. Ook worden er reisadviezen gegeven voor het bezoeken van andere landen. Kijk hier dus goed naar als je een tripje op de planning hebt staan. Blijf ook goed op de hoogte van de ontwikkelingen en recente maatregelen.

Belangrijkste feiten

Nog even de belangrijkste feitjes over het coronavirus op een rijtje:

 • 17% van de besmette personen heeft ernstige klachten en slecht 2% overlijdt aan het virus.
 • Goed je handen wassen helpt tegen verdere besmetting van het virus, (slechte) mondkapjes daarentegen niet.
 • Het virus wordt vooral via hoesten en niezen verspreid.
 • Ouderen, zieken en ongezonde mensen zijn de risicogroep van het virus. Vermijd deze groepen zo veel mogelijk om besmetting bij hen te voorkomen. 
 • De meeste mensen zullen het virus ervaren als een verkoudheid. Binnen twee weken schakelt je immuunsysteem het virus uit.

Het is dus belangrijk dat je goed let op je gezondheid in deze periode. Probeer gezond te leven door je voedselpatroon aan te passen en denk eraan dat je de juiste vitamines binnenkrijgt.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Enschede Studentenstad

Het studentenleven in Enschede is druk, gezellig en elke dag anders. Enschede Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Enschede!

Studeren in Enschede

Ga jij studeren in Enschede ? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past. Enschede heeft diverse hogescholen die verschillende hbo-opleidingen aanbieden.

Studentenverenigingen in Enschede

Enschede is een gezellige studentenstad met goede hogescholen en universiteiten.

Werken in Enschede

Ga je in Enschede studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Enschede en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Enschede

Ga je studeren in Enschede? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Enschede heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Enschede Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.