Coronavirus: symptomen en maatregelen
Het coronavirus is niemand ontgaan. Eind 2019 dook het virus op in China en in 2020 kwam het ook naar Nederland. Dit zorgde voor de nodige onrust. Overal worden verschillende maatregelen genomen om besmetting en verspreiding te voorkomen. Wat zijn deze maatregelen en op welke symptomen moet je letten?
Symptomen coronavirus
De symptomen van het coronavirus (COVID-19) lijken erg op griepverschijnselen. Als je geïnfecteerd bent met het virus kan je last krijgen van de volgende klachten:
- Hoesten
- Kortademigheid
- Koorts
- Spierpijn
- Verwardheid
- Hoofdpijn
- Keelpijn
De milde klachten van het coronavirus zijn verkoudheidsklachten en koorts tot 38 graden. Je hoeft bij milde klachten nog niet je huisarts te bellen. Belangrijk is dan dat je thuisblijft, uitziekt en zo min mogelijk contact hebt met andere mensen. Als je klachten erger worden en/of je contact hebt gehad met een besmet persoon, bel dan wel meteen je huisarts op. De GGD test je dan op het virus en binnen 24 uur krijg je de uitslag.
Heb je nog geen huisarts in Enschede? Studentenhuisarts op Campus UT is een huisartsenpraktijk speciaal voor studenten in Enschede. Het is belangrijk om een huisarts in de buurt te hebben om snel antwoord op je vragen te krijgen en onderzocht te kunnen worden.
Maatregelen tegen het coronavirus
Het RIVM geeft voor het coronavirus dezelfde tips als bij een gewone griep. Om verspreiding te voorkomen, is het verstandig om:
- Je handen regelmatig te wassen;
- In de binnenkant van je ellenboog te hoesten en niezen;
- Geen handen te schudden;
- Thuis te blijven als je verkoudheidsklachten krijgt.
Dit zijn de maatregelen die je zelf kunt nemen om besmetting en verspreiding van het virus te voorkomen. Er worden ook maatregelen getroffen vanuit de overheid met betrekking tot grote evenementen, onderwijs en werk. Ook worden er reisadviezen gegeven voor het bezoeken van andere landen. Kijk hier dus goed naar als je een tripje op de planning hebt staan. Blijf ook goed op de hoogte van de ontwikkelingen en recente maatregelen.
Belangrijkste feiten
Nog even de belangrijkste feitjes over het coronavirus op een rijtje:
- 17% van de besmette personen heeft ernstige klachten en slecht 2% overlijdt aan het virus.
- Goed je handen wassen helpt tegen verdere besmetting van het virus, (slechte) mondkapjes daarentegen niet.
- Het virus wordt vooral via hoesten en niezen verspreid.
- Ouderen, zieken en ongezonde mensen zijn de risicogroep van het virus. Vermijd deze groepen zo veel mogelijk om besmetting bij hen te voorkomen.
- De meeste mensen zullen het virus ervaren als een verkoudheid. Binnen twee weken schakelt je immuunsysteem het virus uit.
Het is dus belangrijk dat je goed let op je gezondheid in deze periode. Probeer gezond te leven door je voedselpatroon aan te passen en denk eraan dat je de juiste vitamines binnenkrijgt.