Skip to main content
BSA: wat is dat?

BSA: wat is dat?

Die drie letters heb je vast al weleens voorbij horen komen. Al is het bij een vriend, op de tv of op Facebook. ‘’IK HEB EEN POSITIEF BINDEND STUDIEADVIES!’’. Yes, je mag doorgaan met je studie!

Wat is het?

Die lange woorden worden maar al te graag afgekort. Maar het lastige van afkortingen is dat we niet altijd zeker weten wat het nou echt betekent. In dit geval: BSA betekent bindend studieadvies. Dit kan twee kanten op: negatief bindend studieadvies en positief bindend studieadvies. En studenten hopen dus op… een positief bindend studieadvies.

Maar wat houdt dit dan in?

Je zal toch zeggen: een advies is iets wat mag, maar niet hoeft? In principe wel, maar in dit geval niet. Zodra jij een negatief bindend studieadvies krijgt, moet jij de opleiding verlaten. Je mag deze opleiding niet voortzetten en je moet dus weggaan.  En dit staat natuurlijk weer allemaal in verbinding met, ja natuurlijk, studiepunten. Even voor de geheugenopfrissing: studiepunten krijg je toegereikt zodra jij een voldoende haalt voor een toets. De hoeveelheid verschilt per toets, maar ligt meestal tussen de twee en vier punten per tentamen. Op de meeste opleidingen moet je (rond de) 50 punten hebben om over te gaan naar jaar 2. Heb je er meer dan 50? Dan krijg je een positief bindend studieadvies en dan mag je verder studeren!

Hoe werkt dit voor een hogerejaars?

In jaar 2 en jaar 3 (ga uit van een studie van 4 jaar) wordt soms nog wel een negatief bindend studieadvies gegeven. Dit betekent niet altijd dat je gelijk moet stoppen met jouw opleiding. Soms krijg je de mogelijkheid om het jaar opnieuw te doen. In het laatste jaar kun je geen BSA meer krijgen. Wel kan het voorkomen dat je dit jaar over moet doen. Bijvoorbeeld als je je scriptie niet hebt gehaald of andere vakken nog moet halen. In dit geval mag je deze dan herkansen.

Stel je hebt een negatief BSA, wat dan?

Als jij een negatief BSA hebt, dan kun je hier nog tegenin gaan. Dit heeft natuurlijk alleen zin als je een bijzondere reden hebt waarom je niet voldoende punten hebt gehaald. Maar een grotere kans is dat je op dit moment de opleiding gewoon moet verlaten. Als dat zo is en je wil toch graag dezelfde opleiding doen, dan kun je deze nog steeds gaan volgen op een andere school. Als je dezelfde opleiding op dezelfde school wil volgen, dan moet je eerst twee jaar wachten.

Positief BSA in de pocket

Zorg nou maar gewoon dat jij die punten binnen hengelt. Ga naar alle colleges, leer voor je toetsen en doe je best. Als je genoeg passie en motivatie hebt, dan moet het bijna wel goedkomen. Wil je nog een paar tips voor jouw eerste studiejaar? Lees dan: HOW TO: vijf tips voor het eerste jaar op het hbo. Succes!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Enschede Studentenstad

Het studentenleven in Enschede is druk, gezellig en elke dag anders. Enschede Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Enschede!

Studeren in Enschede

Ga jij studeren in Enschede? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past. Enschede heeft diverse hogescholen die verschillende hbo-opleidingen aanbieden.

Studentenverenigingen in Enschede

Enschede is een gezellige studentenstad met goede hogescholen en universiteiten.

Werken in Enschede

Ga je in Enschede studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Enschede en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Enschede

Ga je studeren in Enschede? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Enschede heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Enschede Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.