Anticonceptie: wat zijn de mogelijkheden?
Als kinderen nog niet op de planning staan, is het verstandig om een anticonceptiemiddel te gebruiken. De pil kennen we allemaal wel, maar er zijn nog veel meer anticonceptiemiddelen die je kunt gebruiken. Je leest hier welke anticonceptiemiddelen er allemaal zijn!
Welk anticonceptiemiddel past het beste bij mij?
Hieronder leggen we de verschillende anticonceptiemiddelen in het kort uit. Ook noemen we een aantal voor- en nadelen. Als je na dit artikel nog twijfelt welk anticonceptiemiddel bij jou past, kun je het beste contact opnemen met je huisarts. Hij of zij kan jou dan meer uitleg geven en samen de mogelijkheden met je doornemen. Heb je nog geen huisarts in Enschede? Er is een huisarts op de campus UT die gespecialiseerd is in de zorg voor studenten. Zij kunnen jou ongetwijfeld ook helpen om het juiste anticonceptiemiddel te kiezen!
Anticonceptiepil
De pil is het populairste anticonceptiemiddel in Nederland. Je neemt gedurende 3 weken elke dag een pil, waarna je 1 stopweek hebt om ongesteld te worden. De pil is er in heel veel verschillende samenstellingen, waardoor er bijna altijd wel een pil is die aan jouw wensen voldoet. De pil werkt alleen goed als je elke dag rond hetzelfde tijdstip een pil neemt. Als je er 1 overslaat kan de werkzaamheid al minder zijn.
Spiraaltje
Een andere bekende methode is het spiraaltje. Het spiraaltje wordt in de baarmoeder geplaatst, waarna je 5 tot 10 jaar beschermd bent tegen zwangerschap. Er zijn twee verschillende spiraaltjes: het koperspiraaltje en het hormoonspiraaltje. Het plaatsen van het spiraaltje kan onprettig zijn en je kunt er daarna ook even last van hebben, maar daar staat tegenover dat je wel jarenlang beschermd bent zonder verder iets te doen. Tijdens de seks voel je – als het goed is – niks van het spiraaltje. Bij een spiraaltje heb je geen controle over je ongesteldheid.
Anticonceptiering
De anticonceptiering is een flexibele ring die je in je vagina plaatst, net als een tampon. Je voelt de ring niet zitten en hij kan er ook niet uitvallen. Gedurende een maand geeft de ring elke dag een klein beetje hormonen af die je beschermen tegen zwangerschap. Je moet de ring elke maand verwisselen.
Anticonceptiestaafje
Het anticonceptiestaafje is een staafje dat in je arm wordt geplaatst en continu een lage dosis hormonen afgeeft. Als jet staafje in je arm zit, ben je 3 jaar beschermd tegen zwangerschap. Je hebt bij deze methode geen controle over je ongesteldheid.
Prikpil
Bij de prikpil krijg je elke 12 weken een hormoonprik bij de huisarts. Deze methode is dus minder geschikt voor mensen die prikangst hebben. Als je stopt met de prikpil kan het 6 tot 12 maanden duren, voordat je weer ongesteld wordt en dus ook zwanger kunt worden.
Anticonceptiepleister
De anticonceptiepleister is een wekelijkse anticonceptiemethode. Je moet de pleister dus elke week vervangen. Je merkt meestal niks van de pleister en je kunt er gewoon mee douchen, zwemmen en sporten. Je moet er wel op letten dat je in de buurt van de pleister geen middelen smeert die ervoor kunnen zorgen dat de pleister loslaat zoals crème, olie of vette make-up.
Barrièremethoden
Barrièremethoden zijn anticonceptiemiddelen die je voor de seks plaatst. Als je alleen een barrièremethode gebruikt is het dus belangrijk dat je hier altijd aan denkt vóórdat de geslachtsgemeenschap plaatsvindt. De bekendste barrièremethode is het condoom. Bijkomend voordeel van een condoom is dat het je niet alleen tegen zwangerschap, maar ook tegen soa’s beschermt. Verder zijn er ook nog het vrouwencondoom en pessarium.