Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Anticonceptie: wat zijn de mogelijkheden?

Anticonceptie: wat zijn de mogelijkheden?

Als kinderen nog niet op de planning staan, is het verstandig om een anticonceptiemiddel te gebruiken. De pil kennen we allemaal wel, maar er zijn nog veel meer anticonceptiemiddelen die je kunt gebruiken. Je leest hier welke anticonceptiemiddelen er allemaal zijn!

Welk anticonceptiemiddel past het beste bij mij?

Hieronder leggen we de verschillende anticonceptiemiddelen in het kort uit. Ook noemen we een aantal voor- en nadelen. Als je na dit artikel nog twijfelt welk anticonceptiemiddel bij jou past, kun je het beste contact opnemen met je huisarts. Hij of zij kan jou dan meer uitleg geven en samen de mogelijkheden met je doornemen. Heb je nog geen huisarts in Enschede? Er is een huisarts op de campus UT die gespecialiseerd is in de zorg voor studenten. Zij kunnen jou ongetwijfeld ook helpen om het juiste anticonceptiemiddel te kiezen! 

Anticonceptiepil

De pil is het populairste anticonceptiemiddel in Nederland. Je neemt gedurende 3 weken elke dag een pil, waarna je 1 stopweek hebt om ongesteld te worden. De pil is er in heel veel verschillende samenstellingen, waardoor er bijna altijd wel een pil is die aan jouw wensen voldoet. De pil werkt alleen goed als je elke dag rond hetzelfde tijdstip een pil neemt. Als je er 1 overslaat kan de werkzaamheid al minder zijn.

Spiraaltje

Een andere bekende methode is het spiraaltje. Het spiraaltje wordt in de baarmoeder geplaatst, waarna je 5 tot 10 jaar beschermd bent tegen zwangerschap. Er zijn twee verschillende spiraaltjes: het koperspiraaltje en het hormoonspiraaltje. Het plaatsen van het spiraaltje kan onprettig zijn en je kunt er daarna ook even last van hebben, maar daar staat tegenover dat je wel jarenlang beschermd bent zonder verder iets te doen. Tijdens de seks voel je – als het goed is – niks van het spiraaltje. Bij een spiraaltje heb je geen controle over je ongesteldheid.

Anticonceptiering

De anticonceptiering is een flexibele ring die je in je vagina plaatst, net als een tampon. Je voelt de ring niet zitten en hij kan er ook niet uitvallen. Gedurende een maand geeft de ring elke dag een klein beetje hormonen af die je beschermen tegen zwangerschap. Je moet de ring elke maand verwisselen.

Anticonceptiestaafje

Het anticonceptiestaafje is een staafje dat in je arm wordt geplaatst en continu een lage dosis hormonen afgeeft. Als jet staafje in je arm zit, ben je 3 jaar beschermd tegen zwangerschap. Je hebt bij deze methode geen controle over je ongesteldheid.

Prikpil

Bij de prikpil krijg je elke 12 weken een hormoonprik bij de huisarts. Deze methode is dus minder geschikt voor mensen die prikangst hebben. Als je stopt met de prikpil kan het 6 tot 12 maanden duren, voordat je weer ongesteld wordt en dus ook zwanger kunt worden.

Anticonceptiepleister

De anticonceptiepleister is een wekelijkse anticonceptiemethode. Je moet de pleister dus elke week vervangen. Je merkt meestal niks van de pleister en je kunt er gewoon mee douchen, zwemmen en sporten. Je moet er wel op letten dat je in de buurt van de pleister geen middelen smeert die ervoor kunnen zorgen dat de pleister loslaat zoals crème, olie of vette make-up.

Barrièremethoden

Barrièremethoden zijn anticonceptiemiddelen die je voor de seks plaatst. Als je alleen een barrièremethode gebruikt is het dus belangrijk dat je hier altijd aan denkt vóórdat de geslachtsgemeenschap plaatsvindt. De bekendste barrièremethode is het condoom. Bijkomend voordeel van een condoom is dat het je niet alleen tegen zwangerschap, maar ook tegen soa’s beschermt. Verder zijn er ook nog het vrouwencondoom en pessarium.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Enschede Studentenstad

Het studentenleven in Enschede is druk, gezellig en elke dag anders. Enschede Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Enschede!

Studeren in Enschede

Ga jij studeren in Enschede? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past. Enschede heeft diverse hogescholen die verschillende hbo-opleidingen aanbieden.

Studentenverenigingen in Enschede

Enschede is een gezellige studentenstad met goede hogescholen en universiteiten.

Werken in Enschede

Ga je in Enschede studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Enschede en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Enschede

Ga je studeren in Enschede? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Enschede heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Enschede Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.