Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Angst- en paniekstoornis herkennen en behandelen

Angst- en paniekstoornis herkennen en behandelen

Angst- en paniekaanvallen komen onder studenten misschien vaker voor dan je denkt. Sommige studenten ervaren dit door de hoge prestatiedruk. Andere studenten hebben last van paniek en angst door privéproblemen. Ook het coronavirus en de onzekerheid die het met zich meebrengt, kan leiden tot angst- en paniekgevoelens. Wat de oorzaak ook is, het is belangrijk om hulp te zoeken als je angst- en paniekaanvallen ervaart. Lees hier hoe je een angst- en paniekstoornis kunt herkennen en wat je eraan kunt doen!

Symptomen angst- en paniekstoornis

Volgens Thuisarts kun je aan onderstaande symptomen een angst- en paniekstoornis herkennen:

  • Je ervaart heftige angsten in het dagelijks leven, zonder dat er echt gevaar is.
  • Je maakt je ernstig zorgen over veel dingen.
  • Je hebt lichamelijke klachten als hartkloppingen, zweten, benauwdheid, misselijkheid of het gevoel van stikken.

Deze klachten kunnen je in het dagelijks leven en bij je studie erg belemmeren. Je hebt bijvoorbeeld moeite met het maken van opdrachten en tentamens of je vindt het zelfs moeilijk om naar college te gaan.

Angst- en paniekstoornis behandelen

Denk jij dat je last hebt van een angst- en paniekstoornis? Dan is het verstandig om hulp te zoeken. De huisarts kan je hierbij helpen. Er is zelfs een speciale studentenhuisarts op de campus UT in Enschede waar je terecht kunt. Aan de hand van gesprekken met je huisarts probeer je erachter te komen hoe de angst is ontstaan. Jullie beslissen dan samen welke aanpak het beste is. De behandeling kan bestaan uit therapie, medicijnen en oefeningen.

In de tussentijd kun je ook zelf al dingen doen om je beter te voelen. Probeer regelmatig te leven. Sta bijvoorbeeld elke dag rond dezelfde tijd op en ga ook rond dezelfde tijd naar bed. Zorg ook voor voldoende slaap. Daarnaast is het goed om gezond te leven. Beweeg minimaal een halfuur per dag, eet goed, drink minder koffie en vermijd alcohol en drugs.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Enschede Studentenstad

Het studentenleven in Enschede is druk, gezellig en elke dag anders. Enschede Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Enschede!

Studeren in Enschede

Ga jij studeren in Enschede ? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past. Enschede heeft diverse hogescholen die verschillende hbo-opleidingen aanbieden.

Studentenverenigingen in Enschede

Enschede is een gezellige studentenstad met goede hogescholen en universiteiten.

Werken in Enschede

Ga je in Enschede studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Enschede en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Enschede

Ga je studeren in Enschede? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Enschede heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Enschede Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.