Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Alles wat jij wilt weten over een ontgroening!

Alles wat jij wilt weten over een ontgroening!

Heb je besloten dat je lid wilt worden van een studentenvereniging? Dan heb je vast gehoord dat je bij sommige studentenverenigingen een ontgroening, ook wel kennismakingtijd (KMT) genoemd, moet afronden. Veel studenten zien hier tegen op. Nergens voor nodig (oké, klein beetje dan). Ontgroening bij een studentenvereniging is geen pretje, maar ik ga je vertellen wat het in grote lijnen in houdt, zodat je stiekem al een beetje voorbereid bent. Jij komt die dagen lachend door! Nou ja: misschien lach je er later om ;).

Tip: twijfel je nog of je lid wilt worden van een studentenvereniging? Eerder schreven we over de redenen om wel of niet lid te worden van een studentenvereniging!

Voorbereiden op je ontgroening

Na je inschrijving krijg je van de desbetreffende studentenvereniging een lijst met spullen die je moet kopen ter voorbereiding op de ontgroening. En ja, daar staat een hoop onzin op. Houd rekening met dingen die je niet thuis hebt liggen en waar je naar op zoek moet. Zo moest ik golfballen hebben en "iets met een nijlpaard er op". Vaak moet je een cadeau voor de ontgroeningscommissie meenemen. Hoe relaxter je cadeau (probeer niet geforceerd grappig te zijn, tenzij het écht hilarisch is), hoe chiller de commissie het vindt. Overigens is de reactie nooit helemaal te voorspellen ;).

Wat gebeurt er tijdens de KMT (Kennis Makings Tijd)?

De KMT of ontgroening duurt van 2 dagen tot 2 weken, dit verschilt per studentenvereniging. Vaak vindt later nog een ontgroening plaats bij het dispuut waar je voor gevraagd wordt. Tijdens de KMT of ontgroening wordt er tegen je geschreeuwd, je wordt vies, je moet grenzen verleggen, je eet héle vieze dingen (denk aan gekleurde rijst), je doucht niet, je zingt liedjes, je slaapt nauwelijks en je leert de geschiedenis en termen van de studentenvereniging kennen. De ontgroeningscommissie probeert je voor gek te zetten en lacht je uit. Je maakt gekke dingen mee zoals: "Met je hoofd omlaag zitten en zoemen". Zie daar de humor van in.

Bedenk: niéts wat je overkomt tijdens een ontgroening is persoonlijk, iedereen om je heen maakt hetzelfde mee. Nog belangrijker: er komt áltijd een einde aan! Zie je het niet meer zitten? Dan kun je dit gewoon aangeven. Speciale verenigingsleden die aanwezig zijn bij de ontgroening proberen je te overtuigen om door te zetten. Dit doen ze op een rustige manier. Wil je dit niet? Dan piep je er gewoon tussenuit. Je wordt dan geen lid van de studentenvereniging, maar tijdens een ontgroening heb je altijd de mogelijkheid om te stoppen.

Mijn ervaring? Mijn KMT (ontgroeningsperiode) vond ik ronduit verschrikkelijk. Ik wist niet wat mij overkwam en wilde elk moment stoppen. Toch heb ik doorgezet (aan alles komt tenslotte een eind). Als ik er nu aan terug denk kan ik er om lachen. Het is een aparte, unieke ervaring die je niet in een andere omgeving gaat meemaken. Zie het als een vinkje op je bucketlist.

Laat je niet gek maken door een ontgroening

Mijn tip - hoe cliché ook: laat je niet gek maken. Een ontgroening lijkt heftig en het ís ook heftig als je er middenin zit. Onthoud dat de ontgroeningscommissie een verantwoordelijkheid voor je heeft en niets met je laat gebeuren. Na twee dagen (of twee weken) sta je met dezelfde mensen gezellig aan de bar. Je lacht met je jaargenoten om de bizarre ervaring en maakt tijdens het verenigingsleven dat volgt vaak vrienden voor het leven. Want, eerlijk is eerlijk.. als je samen zulke gekke dingen meemaakt, kan dat niet anders dan een band scheppen.

Niks missen van het studentenleven in Studentensteden Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijkse updates met toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers, leuke vacatures, lokale kortingsdeals en vette evenementen!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Enschede Studentenstad

Het studentenleven in Enschede is druk, gezellig en elke dag anders. Enschede Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Enschede!

Studeren in Enschede

Ga jij studeren in Enschede? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past. Enschede heeft diverse hogescholen die verschillende hbo-opleidingen aanbieden.

Studentenverenigingen in Enschede

Enschede is een gezellige studentenstad met goede hogescholen en universiteiten.

Werken in Enschede

Ga je in Enschede studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Enschede en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Enschede

Ga je studeren in Enschede? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Enschede heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Enschede Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.