Skip to main content
Stoppen met roken

8 tips om te stoppen met roken

Roken is lichamelijk slecht voor je, je hebt een grotere kans op nare ziektes, je tanden worden er geel van én er zijn veel mensen die de geur van rook vinden stinken. Dit zijn allemaal redenen om te stoppen met de gewoonte om te roken. Maar iedereen die wel eens een tijd gerookt heeft weet dat dit niet al te makkelijk is. Zeker niet in de zomerse tijd die nu gaat aanbreken. Even naar buiten bij een warme club om een sigaret aan te steken, in de zon in het park of op een terras. Om toch te kunnen stoppen met roken kun je hieronder tips vinden die je daarbij zullen helpen. 

1. Lees je goed in

Probeer allereerst te begrijpen waarom roken zo verslavend is voor jou. De verslaving van roken komt door de nicotine. Je blijft willen roken omdat je het effect van nicotine wil bereiken. Maar probeer voor jezelf ook eens na te gaan waarom jij rookt. Doe je dit altijd meteen als je alcohol gaat drinken? Als andere mensen ook gaan roken? Als je stress hebt? Als je weet waarom je wel wil roken, kun je ook makkelijker begrijpen hoe je niet kunt roken. Denk goed na over de momenten die moeilijk gaan worden voor jou en probeer je daar goed op voor te bereiden. 

2. Doe het samen

Probeer iemand te vinden met wie jij veel omgaat, die ook wil stoppen met roken. Allereerst krijg je het dan niet moeilijker als hij of zij wel een sigaret opsteekt, maar voel je ook een sociale druk naar elkaar toe. Het zou ook niet eerlijk zijn als jij wel weer begint met roken en de ander zo zijn best aan het doen is toch?

3. Vertel het aan iedereen

Dit werkt net zoals met het eindexamen van je autorijbewijs. Als je het al aan iedereen verteld hebt, is het super vervelend om het niet te halen. Als je al aan iedereen hebt verteld dat je gaat stoppen met roken, voelt het als falen als je toch weer gaat beginnen. Nog meer sociale druk, dus!

4. Beloon jezelf

Het is super knap als het je lukt om te stoppen met roken, en daar mag je ook wel eens bij stilstaan. Beloon jezelf bijvoorbeeld eens bij de eerste week of eerste maand dat je gestopt bent. Trakteer jezelf op iets dat je echt heel leuk of lekker vindt (behalve een sigaret natuurlijk). 

5. Stop helemaal

Sommige mensen proberen in plaats van elke dag alleen nog maar in het weekend te roken, of alleen op feestjes. Maar uit onderzoek is gebleken dat dit je het alleen maar moeilijker gaat maken. Elke week weer opnieuw op maandag ga je het zwaar hebben. Terwijl als je helemaal stopt, dan voel je je een tijdje slecht, maar daarna heb je er veel minder moeite mee.

6. Blijf regelmatig eten

Het gevoel van honger en het gevoel van zin hebben in roken kan je lichaam soms nog wel eens door elkaar halen. Probeer af en toe wat te eten, waardoor je het gevoel van honger zoveel mogelijk probeert te onderdrukken. Want een extra gevoel in de drang om te roken kun je er echt niet bij hebben.

7. Overleg over hulpmiddelen 

Je hebt vast wel eens gehoord van een nicotinepleister, nicotine kauwgom of medicijnen die helpen bij stoppen met roken. Als je denkt dat je hier behoefte aan hebt, kun je het beste even overleggen met je huisarts. Je kunt bij de Campushuisarts terecht voor verschillende hulpmiddelen en goed advies. Je kunt deze hulpmiddelen namelijk op een goede manier gebruiken, of op een manier waardoor het alleen maar moeilijker wordt.

8. Ga er gewoon voor!

Wees niet bang of onzeker dat je dit niet kan, maar probeer het gewoon. Niet meer uitstellen of redenen zoeken waarom het nog geen goed idee is om te stoppen, ook jij kan dit en geloof erin!

Hopelijk kun jij deze zomer rookvrij doorkomen met deze tips. Dat is ten slotte ook niet slecht voor je portemonnee met die oplopende prijzen van de pakjes sigaretten. Het wordt steeds duurder!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Enschede Studentenstad

Het studentenleven in Enschede is druk, gezellig en elke dag anders. Enschede Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Enschede!

Studeren in Enschede

Ga jij studeren in Enschede? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past. Enschede heeft diverse hogescholen die verschillende hbo-opleidingen aanbieden.

Studentenverenigingen in Enschede

Enschede is een gezellige studentenstad met goede hogescholen en universiteiten.

Werken in Enschede

Ga je in Enschede studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Enschede en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Enschede

Ga je studeren in Enschede? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Enschede heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Enschede Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.