Skip to main content
5 tips als je bang bent om bloed te prikken

5 tips als je bang bent om bloed te prikken

Krijg jij al de bibbers als je denkt aan bloedprikken? Dat is helemaal niet gek! 20% van de bevolking is namelijk bang voor injecties en naalden. Toch is het soms nodig om wat bloed af te laten nemen voor onderzoek. Bijvoorbeeld om te kijken of je een bepaalde ziekte of allergie hebt. Wij geven je daarom tips om de bloedafname een stuk aangenamer te laten verlopen.

1. Laat je huisarts weten dat je prikangst hebt

Prikangst is een veelvoorkomend verschijnsel. Hoewel mensen die hieraan lijden vaak weten dat deze angst onredelijk of onterecht is, kan het voor veel stress zorgen. Sommigen krijgen zelfs een paniekaanval. Het is belangrijk dat dit je er niet van laat weerhouden om naar de huisarts te gaan als jij denkt dat dit nodig is! Je kunt altijd even bij je huisarts aangeven dat je hier last van hebt, zodat jullie samen naar een passende oplossing kunnen zoeken. Ben je nog op zoek naar een huisarts in Enschede? Neem dan eens contact op met de Studentenhuisartsenpraktijk op de Campus UT. Bij deze praktijk werken verschillende huisartsen dus je kan er altijd wel terecht.

2. Zorg dat je niet kan vallen tijdens het bloedprikken

Als je last van prikangst hebt, kan je flauwvallen tijdens de bloedafname. Is dit al eens gebeurd? Laat het de medewerker die bloed afneemt dan weten. Zij hebben hier veel ervaring mee en kunnen jou dan zo goed mogelijk helpen. Het is ook belangrijk om in een stabiele houding te gaan zitten of liggen. Mocht je dan flauwvallen tijdens het bloedprikken, dan kan je in ieder geval niet op de grond vallen!

3. Ontspan als je bloed moet laten prikken

Als je zenuwachtig bent om bloed te laten prikken kan je vooraf wat ontspanningsoefeningen proberen. Deze kan je dan voor en tijdens het bloedprikken doen. Een goede ademhalingsoefening om te ontspannen is de volgende:
• Adem gedurende 4 tellen in door je neus en adem vervolgens weer 4 tellen uit door je neus. Zo simpel is het!
• Na een tijdje kan je de ademhaling verlengen naar 6 of 8 tellen (in en uit).

Deze oefening heet equal breathing en zorgt ervoor dat je binnen een paar minuten van onbewust onrustig naar diepe rust gaat. Heel effectief dus als je prikangst hebt!

4. Neem iets te eten en drinken mee voor na het bloedprikken

Als je je wat licht in je hoofd voelt na het bloedprikken, is het goed om even iets te eten en drinken. Neem daarom wat mee naar de bloedafname voor het geval dat!

Ben je op zoek naar meer informatie over jouw gezondheid? Kijk dan eens op onze pagina over gezondheidszorg in Enschede.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Enschede Studentenstad

Het studentenleven in Enschede is druk, gezellig en elke dag anders. Enschede Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Enschede!

Studeren in Enschede

Ga jij studeren in Enschede? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past. Enschede heeft diverse hogescholen die verschillende hbo-opleidingen aanbieden.

Studentenverenigingen in Enschede

Enschede is een gezellige studentenstad met goede hogescholen en universiteiten.

Werken in Enschede

Ga je in Enschede studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Enschede en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Enschede

Ga je studeren in Enschede? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Enschede heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Enschede Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.