← Terug naar overzicht

Hoe is het om antikraak te wonen (interview)

Maya is een 22 jarige communicatie student die een tijdje antikraak heeft gewoond. Twijfel jij nog of je antikraak wil wonen? Wij hebben Maya ondervraagd hoe het haar beviel en wat zij de voor-en nadelen vindt.

Maya heeft verschillende woningen in Den Haag gewoond. Antikraak wonen is voor veel studenten erg aantrekkelijk. Waarom heb je gekozen voor antikraak? ‘’Ik zag het niet zitten om voorzieningen te delen met huisgenoten, maar wilde ook niet te veel geld kwijt zijn aan huur. Daarom was antikraak wonen voor mij de perfecte oplossing.’’

Voordelen van antikraak wonen

Als je antikraak gaat wonen hebt kans om op unieke locaties terecht te komen. Zo is er een meisje die in haar eentje in een villa woont. Zelf is Maya gewoon in portiekwoningen beland. ''De eerste woning waar ik in heb gewoond is drastisch gerenoveerd en die woningen worden nu weer normaal verhuurd. Het gebouw waar mijn tweede woning was bestaat nu niet meer. Die hebben ze plat gelegd.''

''Via Camelot heb ik mij ingeschreven en een maand later kon ik al terecht in mijn eerste woning. Dat vond ik heel erg meevallen. Ik had verwacht dat ik veel langer zou moeten wachten.'' Haar huur was €220,- exclusief gas, water en licht wat neerkwam op rond de €300 per maand. ‘’De prijs vond ik echt een groot voordeel aan antikraak wonen. Sommige mensen betalen voor een kleine kamer al deze prijs. Ik had een gezinswoning voor mijzelf.''

Toen Maya haar eerste huis uit moest heeft Camelot zo snel mogelijk een nieuw huis geregeld. Ze kunnen niet altijd garanderen dat ze op tijd iets nieuws voor je hebben, maar meestal lukt dat wel. Een ander voordeel van antikraak wonen vind Maya haar buren. ‘’Antikrakers zijn meestal jongeren, dus ik heb altijd buren van mijn leeftijd. Heel gezellig.’’

Nadelen van antikraak wonen

Ook zitten er een aantal nadelen aan antikraak wonen. ‘’Omdat je zo weinig betaald voelt het leegstandsbedrijf zich niet zo verantwoordelijk als een gewone huisbaas. 9 van de 10 keer gaat het huis toch tegen de vlakte en maakt het niet uit als iets kapot is.

''Helaas zijn niet alle huizen in goede staat. Bij mijn eerste huis had ik geluk. De muren waren prima, er lag een vloer in en verder hoefde ik, naast schoonmaken natuurlijk, niet veel aan het huis te doen voor ik er in kon. Het tweede huis is een stuk minder mooi. Alle muren in het hele huis waren babyblauw geverfd en maar de helft van het huis had laminaat.''

''Sommige dingen zijn natuurlijk een kwestie van smaak en het is verder zijn de huizen wel prima leefbaar. Ik ben over het algemeen zeer te spreken over antikraak wonen. En als ik de tijd kon terug draaien dan zou ik het zeker nog een keer doen!''

Meer studentennieuws

depressie
hbo naar universiteit
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Enschede Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden