Skip to main content
Studentenrekening openen

Als student kun je bij de meeste banken een studentenrekening openen. Een studentenrekening biedt verschillende voordelen dus het is handig om een studentenrekening te nemen als je gaat studeren. Wil jij weten hoe je een studentenrekening opent en wat de voordelen zijn? Wij zochten het voor je uit!

Hoe open ik een studentenrekening?

Bij de meeste banken kun je online een studentenrekening openen, maar dit kan vaak ook door te bellen of langs te gaan. Als je al klant bent bij de bank waar je een studentenrekening wil openen, kun je vaak ook je lopende rekening omzetten naar een studentenrekening. Je mag bij de meeste banken een studentenrekening openen als je meerderjarig bent en een voltijdopleiding aan het mbo, hbo of de universiteit volgt.

Wat zijn de voordelen van een studentenrekening?

De voordelen zijn bij elke bank net even anders. Zo krijg je bij sommige banken extra korting op studentenproducten en bij andere banken krijg je een leuk welkomstcadeau. Daarnaast mag je bij de meeste banken de volgende voordelen van een studentenrekening verwachten:

  • Een studentenrekening is bijna altijd gratis. Voor andere rekeningen moet je betalen.
  • Je kunt meestal een creditcard aanvragen bij een studentenrekening. Bij een jongerenrekening kan dit vaak niet.
  • Je mag bij de meeste studentenrekeningen rood staan, dit is bij andere rekeningen niet altijd het geval.
  • Bij de meeste baken kun je tijdens je hele studententijd gebruikmaken van de studentenrekening. Sommige banken hanteren wel een maximale leeftijd, dus lees goed de voorwaarden door.

Wat is het verschil tussen een studentenrekening en een gezamenlijke rekening?

Een studentenrekening heeft altijd maar één rekeninghouder en is meestal gratis. Bij een gezamenlijke rekening zijn er meerdere rekeninghouders die allemaal bij de rekening kunnen en deze is nooit gratis. Het kan handig zijn om een gezamenlijke rekening met je huisgenoten te openen als jullie veel gedeelde kosten hebben. Jullie kunnen hier dan bijvoorbeeld de huur, boodschappen en huisavondjes mee betalen. Doe dit alleen als je jouw huisgenoten 100% vertrouwt en het de bedoeling is dat jullie langere tijd samen blijven wonen. Ook is het belangrijk dat je goede afspraken maakt over welke kosten er precies met de gezamenlijke rekening betaald mogen worden. Zo voorkom je discussies en irritaties!

Een alternatief is om één iemand aan te wijzen die regelt dat alles elke maand netjes betaald wordt, zoals de huur en vaste lasten. Je kunt de overige gemeenschappelijke uitgaven dan bijvoorbeeld noteren in WieBetaaltWat (ook wel WBW genoemd). Je voert in de website of app je uitgaven in en bekijkt de balans van de groep. Je kunt WBW op elk moment laten uitrekenen wie nog hoeveel geld van iemand krijgt. Je hoeft dan alleen maar het uitgerekende bedrag aan de juiste persoon over te maken of je vraagt of hij even een betaalverzoek stuurt!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Enschede Studentenstad

Het studentenleven in Enschede is druk, gezellig en elke dag anders. Enschede Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Enschede!

Studeren in Enschede

Ga jij studeren in Enschede? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past. Enschede heeft diverse hogescholen die verschillende hbo-opleidingen aanbieden.

Studentenverenigingen in Enschede

Enschede is een gezellige studentenstad met goede hogescholen en universiteiten.

Werken in Enschede

Ga je in Enschede studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Enschede en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Enschede

Ga je studeren in Enschede? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Enschede heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Enschede Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.