Skip to main content
Sparen en besparen als student

Je hebt twee soorten mensen: mensen die standaard iedere maand sparen en dit moeiteloos doen en dan heb je de mensen die helemaal niet kunnen sparen en een gat in hun hand hebben. Hoor jij bij de tweede groep? Geen stress! Want sparen kun je leren, maar dan moet er wel genoeg geld zijn om weg te zetten. Sparen en besparen gaan dan ook hand in hand. Hoe meer je bespaart, hoe meer je ook kunt sparen. Wij geven je daarom tips om meer te sparen en besparen als student!

Waarom sparen?

‘’Ik spaar nergens voor dus dan is het ook niet echt nodig.’’ Dit zeggen of denken mensen vaak (en dan met name de mensen die moeite hebben met sparen). Maar het is altijd goed om wat extra geld achter de hand te hebben. Stel, er gebeurt iets waardoor je opeens een flink bedrag moet betalen. Denk aan een boete, een ongeluk of een kapotte wasmachine. Dan is het wel zo fijn dat je geen geld hoeft te lenen of in één keer je salaris af moet staan. Wil jij berekenen hoe hoog jouw financiële buffer moet zijn? Kijk dan even op de website van Nibud. Na het berekenen van je buffer weet je precies hoeveel geld je minimaal achter de hand moet hebben!

Ook is het fijn om al tijdens je studententijd zoveel mogelijk te sparen. Als je eenmaal afgestudeerd bent, hoop je snel een fulltimebaan te vinden. Maar het kan ook gebeuren dat het een tijdje duurt, voordat je werk vindt. Het is dan fijn als je al wat geld achter de hand hebt. En wil je een huis of auto kopen? Dan heb je hier ook een flink bedrag voor nodig. Vergeet ook niet dat je na 2 jaar begint met de aflossing van je studieschuld. Mocht je dan een maandje krap bij kas zitten, dan is het fijn als je al wat gespaard hebt. Genoeg redenen, dus!

Hoe kun je het beste sparen?

Er zijn allerlei manieren om te sparen. Onderstaande tips werken volgens ons het best. Het zijn vooral tips voor mensen die het moeilijk vinden om te sparen, maar ook als je al een doorgewinterde spaarder bent kunnen ze interessant zijn!

Uitgaven op een rijtje zetten

Houd voor jezelf een keer in een boekje bij wat je zoal in een maand uitgeeft. Schrijf alle uitgaven op, ook de uitgaven die je cash hebt gedaan. Categoriseer deze in kleding, eten, vaste lasten etc. Zo heb je voor jezelf duidelijk waar je geld naartoe gaat, of dit echt nodig is en waar je op kunt bezuinigen. Je kunt ook een begroting maken om te kijken wat een realistisch bedrag is om elke maand te sparen.

Kleine bedragen sparen per maand

Vind je het lastig om te sparen en doe jij veel uitgaven van maar een paar euro? Dan is dit misschien wel dé tip voor jou! Het werkt zo: maak automatische incasso’s aan naar je spaarrekening: 10x per maand op een random datum met een random bedrag. Bijvoorbeeld 1 mei €3,49 daarna op 7 mei €6,36 dan op 13 mei €1,24. De bedoeling hiervan is dat je dit soort bedragen toch wel uitgeeft per maand aan bijvoorbeeld koffietjes to go en broodjes in de stad. Als je soortgelijke kleine bedragen met random cijfers op verschillende momenten naar je spaarrekening overmaakt, heb je helemaal niet door dat je spaart. Aan het eind van de maand heb je dan toch een leuk bedrag weggezet!

Pinsparen

Bij verschillende bankje kun je pinsparen aanzetten. Pinsparen is eigenlijk zoals je vroeger zou sparen, maar dan digitaal en automatisch. Als je vroeger iets kocht en je had een paar centen over, dan stopte je deze in een spaarpot. Bij pinsparen doe je dit ook. Je kunt, afhankelijk van je bank, instellen of je bedragen afrondt of een percentage van het bedrag spaart. Rond je het bedrag bijvoorbeeld op 1 euro af? Dan wordt er bij een aankoop van €4,65 automatisch €0,35 naar je pinspaarpot overgemaakt. Als je een percentage van het bedrag spaart, bijvoorbeeld 1%, dan wordt er dus 1% van elke pintransactie weggezet. Op deze manier spaar je ongemerkt een leuk bedrag bij elkaar en je krijg meer inzicht in je uitgavepatroon. Heb je in korte tijd een groot bedrag gespaard? Dan heb je dus ook veel uitgegeven!

Spaardoel stellen

Misschien heb je al een duidelijk spaardoel voor jezelf zoals een bedrag voor een verre reis of sparen voor een auto. Dit soort grotere doelen behaal je het snelst als je elke maand een vast bedrag naar je spaarrekening overmaakt. Doe dit meteen als je salaris is binnengekomen. Je ziet het dan sneller als een deel van je vaste lasten. Hoe grote het bedrag, hoe sneller je natuurlijk het spaardoel haalt. Maar blijf wel realistisch! Het schiet niet op als je aan het begin van de maand honderden euro’s wegzet, maar ze aan het eind van de maand weer bijna allemaal opneemt.

Hoe kun je geld besparen?

Nu je ​een beter idee hebt van hoe je kunt sparen, is het tijd om te kijken naar besparen. Het studentenleven is hartstikke duur en het is soms al moeilijk genoeg om rond te komen. En dan zou je dus nog geld weg moeten zetten! Gelukkig zijn er genoeg bijbanen voor studenten en kan je altijd wat bijverdienen. Maar hoe zorg je nou dat je aan het einde van de maand ook wat overhoudt? Met deze handige tips kun je meer besparen:

  • Word een actiespotter. Ga altijd voor de 1+1-aanbieding met betrekking tot verzorgingsproducten. Deo, shampoo, tandenpasta, watjes, haargel: allemaal voor dagelijks gebruik en het blijft lang genoeg houdbaar. Let wel op en koop écht alleen de producten die je nodig hebt. Laat je dus niet verleiden tot onnodige aankopen, hoe goedkoop ze ook zijn.
  • Bij het doen van je boodschappen is het natuurlijk ook goed om zoveel mogelijk producten met korting te kopen. Let dus op de acties, maar ga ook ’s avonds boodschappen doen. Verse producten met een korte houdbaarheid kun je dan vaak ook met korting kopen. Een andere boodschappentip: maak een boodschappenlijstje en eet iets voordat je naar de supermarkt gaat. Dit voorkomt dat je allerlei impulsieve aankopen doet en meer geld uitgeeft.
  • Studenten die op kamers gaan, kunnen veel geld besparen door internet en tv-abonnementen en energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Wanneer je overstapt of een nieuwe leverancier kiest, worden er vaak welkomstbonussen gegeven die een flinke korting vormen. Dus ben jij hoofdhuurder of wil je populairder worden bij je huisgenoten? Check dan elk jaar of jullie bij een andere leverancier goedkoper uit zijn.
  • De vorige tip werkt natuurlijk ook voor al jouw persoonlijke verzekeringen en abonnementen. Als student heb je in ieder geval een zorgverzekering, maar misschien heb je ook wel een inboedelverzekering of aansprakelijkheidsverzekering. Check dan elk jaar of jouw verzekeraar nog steeds de goedkoopste is. Dit geldt ook voor je telefoonabonnement. Als deze afloopt, check dan altijd even of je bij een andere provider goedkoper uit bent.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Enschede Studentenstad

Het studentenleven in Enschede is druk, gezellig en elke dag anders. Enschede Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Enschede!

Studeren in Enschede

Ga jij studeren in Enschede? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past. Enschede heeft diverse hogescholen die verschillende hbo-opleidingen aanbieden.

Studentenverenigingen in Enschede

Enschede is een gezellige studentenstad met goede hogescholen en universiteiten.

Werken in Enschede

Ga je in Enschede studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Enschede en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Enschede

Ga je studeren in Enschede? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Enschede heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Enschede Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.